Minst en terrorist överlevde

Minst en av terroristerna i Beslan överlevde stormningen.

Rysk tv visade i går upp en av de misstänkta gisslantagarna, Nurpasji Kuljajev, 24, som gripits av specialstyrkorna.

- Jag svär vid Allah att jag inte sköt, säger den gripne mannen.

Rysk tv visade i går bilder när maskerade polismän förde bort Nurpasji Kuljajev, 24, som misstänks för inblandning i gisslandramat i Beslan.
Rysk tv visade i går bilder när maskerade polismän förde bort Nurpasji Kuljajev, 24, som misstänks för inblandning i gisslandramat i Beslan.

Uppgifterna om vad som hänt dem som genomförde terrorattacken mot skolan i Beslan är fortfarande motstridiga.

De ryska myndigheterna sa först att terrorgruppen bestod av 32 personer - 22 tjetjenska separatister och tio med arabiskt ursprung. Alla skulle ha dödats vid stormningen. Tre medhjälpare ska senare ha gripits.

Svor vid Allah

Men i går visade den statskontrollerade kanal 1 tv-bilder på Nurpasji Kuljajev, 24, som uppgavs vara en gripen terrorist.

- Den här mannen deltog direkt i attacken. Han är en i terroristgruppen, säger den vice riksåklagaren, general Sergej Fridinskij, till nyhetsbyrån Reuters.

På bilderna visas Kuljajev när han i handbojor förs in i ett rum av två maskerade soldater ur de ryska säkerhetsstyrkorna.

Han talade med en nordkaukasisk dialekt som talas i Tjetjenien och Nordossetien. Han såg skrämd ut och bedyrade sin oskuld och sa att han inte skjutit.

- Jag svär vid Allah att jag vill leva, säger Kuljajev i tv-inslaget.

Enligt general Fridinskij ska den Nurpasji Kuljajev häktas i dag.

Ytterligare två personer ska ha gripits, enligt ryska medier: Chanpasji Kuljajev och Arsen Mersjujev.

Motstridiga uppgifter

I går förekom även motstridiga uppgifter om i fall ockupanternas ledare, Magomet "Magas" Jevlojev, dödades när specialstyrkan stormade.

Ryska säkerhetskällor har pekat ut tjetjenske krigsherren Sjamil Basajev och hans närmaste man Jevlojev som de ansvariga för terroraktionen.

Läs mer

Tidigare artiklar

Peter Pettersson

Publisert: