Hon gick på teater

Freivalds kom inte till jobbet förrän efter 31 timmar

När media rapporterade om katastrofen med döda svenskar gick utrikesminister Laila Freivalds på teater.

Inte förrän 31,5 timmar efter det första larmet kom hon till jobbet.

Aftonbladet har kartlagt de kaotiska turerna på UD-timme för timme.

När dödsvågen rullade in var klockan i Sverige knappt tre på natten till söndag.

När svenska ambassadrådet Kaario Laakso i Bangkok en timme senare fick rapporter om att några byggnader rasat i området ringde han utrikesdepartementet i Stockholm.

Klockan sju på söndagsmorgonen larmades UD:s kabinettsekreterare Hans Dahlgren.

Var inte informerad

Det var vid den tiden känt att hundratals människor omkommit, att Thailands kust drabbats och att cirka 15000 svenskar befann sig där.

Statsminister Göran Persson informerades liksom biståndsminister Carin Jämtin, samt pressekreterare, sakkunniga, kansli- och expeditionschefer.

Samtidigt började oroliga anhöriga ringa till UD.

Ambassadören i Bangkok, Jonas Hafström, beslöt att tillsammans med en medarbetare och en präst resa till katastrofområdet.

När han anlände var utrikesminister Laila Freivalds fortfarande inte informerad och eftersom hon på förmiddagen inte hängt med i nyhetsrapporteringen visste hon inte vad som inträffat.

Hon jobbade hemifrån

Först klockan 10.30 ringde hennes mobiltelefon. Det var chefen för UD:s ministerkansli, Karin Olofsdotter, som fått uppdraget att informera utrikesministern.

Trots larmrapporterna valde utrikesministern att inte åka in till departementet. I stället jobbade hon hemifrån.

Hon hade många och täta kontakter med sin pressekreterare Anders Hagquist, som befann sig hos svärföräldrarna i Småland.

Strax före sju på söndagskvällen kom rapporter om att antalet döda översteg 10000 personer. Ungefär samtidigt frågade Laila Freivalds sina närmaste medarbetare om det var okej att hon gick på en teaterföreställning under en och en halv timme.

Stolarna gapade tomma

Egentligen hade inte utrikesministern någon lust, men det var sedan länge bokat att hon skulle se "Snäll Rebel" på Boulevardteatern i Stockholm - en operaversion av tv-succén "Karl-Bertil Jonssons julafton".

-Det är okej, svarade pressekreteraren Anders Hagquist som samtidigt försäkrade sig om att utrikesministern kunde ta emot sms under föreställningen.

Efteråt talades Laila Freivalds och Anders Hagquist vid ytterligare ett par, tre gånger innan de slutade för kvällen.

Vid niotiden nästa dag gapade deras stolar på UD fortfarande tomma.

Först klockan 10.30, 31,5 timme efter dödsvågen, anlände utrikesministern till sitt arbete. Ungefär samtidigt kom hennes pressekreterare med tåg från Småland.

Kvar på julsemestern

UD:s expeditionschef Per Thöresson som har en nyckelroll på departementet valde att stanna kvar på julsemester i Bohuslän.

Först i tisdags eftermiddag, 2,5 dygn efter katastrofen, kom han till jobbet.

Borde du inte ha åkt in tidigare?

-Jo, med facit i hand så hade det varit önskvärt att redan på söndagmorgonen ha förstått vilken oerhörd omfattning den här katastrofen hade. I så fall hade vi bemannat växeln ordentligt, bokat flygplan och annat. Men det fanns väldigt dåligt med information ända tills söndag kväll när det började framstå som en riktigt stor och allvarlig kris.

Richard Aschberg, Niklas Bodell

Publisert: