Stor insamling i kväll för katastrofens offer

NYHETER

TV4:s Petra Nordlund: Trycket från människor som vill stötta är enormt

I kväll klockan 20.00 startar ”Flodvågornas offer”, en stor insamlingskampanj startad av Röda korset, Aftonbladet och TV 4.

Även TV 3 och Kanal 5 visar programmet.

– Varenda krona går till katastrofens offer, säger nyhetsankaret Petra Nordlund, som leder insamlingen.

Foto: "stort och viktigt" Petra Nordlund ser sitt jobb som tv-värd som ett hedersuppdrag.

Det är första gången de konkurrerande kanalerna samarbetar på detta sätt. Insamlingen kommer också att sändas i de kommersiella radiokanalerna Rix FM och Mix Megapol.

Pengarna som kommer in via programmet ”Flodvågornas offer” går oavkortat till Röda korset.

– Det här är den största katastrofen i vår tid. Lidandet är ofattbart stort och det är otroligt många länder som berörs. I Sverige har vi ställts inför vår största tragedi, och trycket från människor som vill hjälpa är enormt, säger Petra Nordlund.

”Det finns hopp”

Petra Nordlund är personligen inte drabbad av katastrofen i Sydasien. Men många kollegor saknar vänner och anhöriga.

– Hundratusentals personer är direkt berörda av det här. Att få leda den här insamlingen känns väldigt viktigt och stort. Det är jobbigt, men samtidigt vill vi visa att det finns hopp. Det finns saker att göra och den solidaritet som svenska folket hittills har visat är enorm. Bara sedan vi lade ut telefonnumret till Röda korset, för tre dagar sedan, har det strömmat in 33 miljoner kronor, säger Petra Nordlund.

Köper varor lokalt

Röda korset kommer främst att använda pengarna till akuta hjälpåtgärder i samtliga drabbade länder.

Johan af Donner, informationschef på Röda korset, uppmanar alla tittar och lyssnare att skänka pengar.

– Vi kommer att köpa alla varor som behövs lokalt, detta för att stötta den lokala industrin och få igång näringsliv och infrastruktur i de drabbade områdena. Vi vill alltså inte gärna att folk skickar in exempelvis spadar och myggnät, säger han.

Göran Persson i studion

Bengt Magnusson bistår Petra Nordlund via länk från Phuket i Thailand. I studion finns bland annat statsminister Göran Persson, kungaparet och Pernilla August.

Även i SVT sänds ett insamlingsprogram. Det visas klockan 18.30-22 med uppehåll för sändningen i TV 4. Detta för att tittarna ska kunna följa båda insamlingarna.

Så ska pengarna användas

Du kan hjälpa

Läs också:

Hanna Blanksvärd