Fem i mc-gäng åtalas för mord

NYHETER

En av de åtalade har erkänt – 28-åring mördades i mars förra året

Fem Falubor med anknytning till mc-klubben Bandidos X-team åtalades på måndagen vid Falu tingsrätt för mord på en 28-årig man i mars förra året.

Männen är i åldrarna 19–37 år och kommer samtliga från Falun. En av de mordåtalade, den yngste, har erkänt mordet och åtalas dessutom för ringa grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Enligt stämningsansökan ska de fem männen gemensamt och i samförstånd uppsåtligen berövat 28-åringen livet genom att tilldela honom hugg och slag med olika tillhyggen och sparkar i huvudet och på kroppen.

Har försökt sopa undan spåren

I vart fall – skriver åklagarna i stämningsansökan – har de åtalade genom sitt handlade, var och en för sig, främjat gärningen psykiskt och fysiskt. De åtalade har gemensamt också försökt sopa undan spåren genom att städa lokalen och skaffa undan offrets kropp.

Bevisningen som åklagarna åberopar är förutom erkännandet av 19-åringen en lång rad vittnesförhör – samt omfattande tekniska bevisning.

Bråk om knarkförsäljningen

Bråk om vem som skulle kontrollera försäljningen av marijuana i Falun är förmodligen en del av motivet till mordet på 28-åringen. I förhör har flera av de åtalade berättat att händelsen den 28 mars förra året hade sin upprinnelse i ett bråk dagen innan, i en annan mc-klubbs lokaler i Falun. Det grälades antagligen om vem som skulle ha kontroll över narkotikan på orten.

Den 28:e, när samtliga var samlade i X-teams lokal, blev det återigen tjafs. Det var i efterspelet till detta som 28-åringen bragtes om livet. Först misshandlades han grovt, slogs med yxor och fick ta emot sparkar och slag. Det dödande angreppet kom när han stacks med en bajonett två gånger i bröstet.

Tar på sig skulden

Det var den 3 december, tre dagar innan åklagarna först skulle lämna in åtalet mot de fem männen, som 19-åringen erkände att han utfört mordet. Han pekar ut andra av de åtalade som delaktiga i misshandeln, men tar själv på sig fullt ansvar för de dödande sticken.

I förhören från början på december får han flera gånger frågan från förhörsledarna om detta verkligen är sant eller om han helt enkelt blivit utsedd att ta på sig skulden för mordet. Detta nekar 19-åringen till.

Kroppen är borta

Kroppen efter den mördade 28-åringen är borta. Men polisen har hittat spår som kan förklara vad som hänt. Den har bland annat intresserat sig för en nedlagd ångsåg med en pannanläggning som ligger i Ludvika kommun, cirka sex mil från Falun. Efter tips visade det sig att det har varit två inbrott på anläggningen, bägge två efter händelsen i X-teams lokal i mars. Samtidigt har personer från ett mc-gäng – okänt vilket – synts i trakten. Vid inbrotten har inget stulits, däremot kan det ha eldats i pannan. En dörr in till anläggningen var uppbruten och en inspektionslucka in till brännugnen hade öppnats.

Askan som hittades inuti brännugnen har analyserats och man har hittat benrester som visade sig inte komma från människor. Däremot har man hittat rester av vävnad, som kan vara från människa.

Några DNA-spår har polisen dock inte kunnat säkra.

Hittade nedblodad matta

Ett annat intressant fynd som beskrivs i förundersökningen gjordes i början av april av en man som var ute och rastade sin hund på Källviksberget i utkanten av Falun. Han såg då en blodbesudlad hoprullad matta och ett likaså blodfläckat grönt tygstycke.

Två dagar senare kom han till platsen igen och såg då att både mattan och skynket var uppeldade. Först då larmades polisen.

Vid undersökning hittades resterna av mattan och skynket samt även fem metallknappar som kommer från ett par jeans.

TT