Polisbilar slogs sönder vid upplopp

Ett upplopp med ett 15-20-tal personer inblandade ägde rum i Tensta, norr om Stockholm, natten till torsdagen. Det började strax efter midnatt efter att väktare blivit utsatt för grön laser. De polispatruller som anlände blev utsatta för stenkastning och tre polisbilar slogs sönder.

Starten på det våldsamma upploppet ska, enligt polisen, ha börjat med att 15-20 ungdomar lös med grön laser mot en väktare i Tensta centrum.

– Väktaren konfronterade ungdomarna och efter det angrep de honom med slag. Vi har nu inlett en förundersökning om våld mot tjänsteman, misshandel och försök till grov misshandel, säger Jerry Elmqvist, närpolischef för södra Järva.

Maskerade personer

När polisen kom dit möttes de av maskerade personer som började kasta sten mot bilarna. Enligt uppgifter ska ingen polis ha skadats, däremot polisbilarna. Tidigare sa polisen så här om det som hände:

– Vi var där med 18 patruller. Det var rena gerillakriget, säger Stephan Nordenmark, KC-befäl vid Stockholmspolisen.

Polisinsatsen resulterade dock inte i några gripna.

– Vi försökte i första hand lugna ner det hela i stället för att satsa på gripanden. Det bor ju en hel del vettigt folk i området och vi vill inte att någon ska sätta eld på deras bilar och så vidare, säger Stephan Nordenmark.

– Det är svårt att få tag i bråkmakarna. Vi kan ju egentligen bara gripa den som faktiskt har kastat stenen. Men det är åtta, tio lösa grupperingar som rör sig snabbt och försvinner i gångarna. Det är lite av gerillakrig. De byter också kläder snabbt så de blir svåra att identifiera, säger han.

Granskar övervakningskameror

I efterhand kommer polisen att bland annat granska bilder från övervakningskameror, vilket kan komma att resultera i gripanden. Nordenmark tror också att överfallet på väktaren kan ha varit en provokation för att locka dit polisen.

Enligt Jerry Elmqvist var upploppet över efter ungefär en timme. Det finns fortfarande inga gripna eller misstänkta för upploppet.

Kommer ni ha fler poliser ute i dag?

– Vi tittar på det, säger han.

TT

Publisert: