Håller flirten hela vägen?

avAnette Holmqvist

Fridolin hoppas på en ny rödgrön röra – men Stefan Löfven tiger som muren

Det rödgröna samarbetet inför valet 2010 bar aldrig frukt. Läget på vänsterkanten är oklart, och nu kastar Gustav Fridolin in en joker i leken – Centerpartiet. ”Många centerpartister ute i landet kliar sig i huvudet åt alliansregeringens kärnkraftspolitik”, säger Fridolin.

Miljöpartiet öppnar för ett röd-grön-grönt samarbete i valet 2014.

Men Stefan Löfven duckar.

– Regeringsfrågan är ­öppen ännu så länge, vi kan se flera olika alternativ framför oss, säger S-­ledaren.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven får kritik från borgerliga ­debattörer och politiker för att han vägrar uttala sig om sitt regeringsalternativ.

S, V och MP i samarbete

I valet 2010 samarbetade hans parti med Vänster­partiet och Miljöpartiet, men förhållandet har fått sig en rejäl törn och en återförening i samma stil är just nu långt borta.

Hur Stefan Löfven tänker sig framtiden är oklart.

Vill inte svara

Väljer han Göran Perssons modell, att gå fram i valet på egen hand och ­sedan söka samarbete i riksdagen vid en eventuell valseger? Eller blir det ­Mona Sahlins lösning med ett formaliserat samarbete redan innan valet.

Inte heller i går ville S-­ledaren svara.

– När väljarna ska rösta 2014 kommer de att veta hur vi går till val. Under tiden ska vi utveckla vår politik så att det står fast och fullständigt klart vilken politik det är Socialdemokraterna går till val på, säger han.

”Värt att samarbeta”

Men samtidigt öppnar nu Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin för ännu ett alternativ: Ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern.

De tre partierna sam­arbetar i dag i flera kommuner utanför rikspolitiken och S och C har också en lång historia av att göra upp tillsammans.

– Ett centerparti som tror på de traditionella ­värderingarna om ett ­Sverige som ska leva över hela ­landet skulle säker­ligen ­vara värt att sam­­- ar­beta med, säger Gustav ­Fridolin.

Hårda tongångar

– I många kommuner samarbetar vi till exempel i frågor som rör biogas och vikten av att möta klimat­utmaningarna. Många centerpartister ute i landet ­kliar sig i huvudet åt alliansregeringens kärnkraftspolitik och ekonomiska ­politik som ökat klyftorna mellan stad och land.

Det rödgröna samarbetet har många gånger kallats för ”en rödgrön röra” av ­politiska motståndare i ­allianspartierna. Och ton­läget mellan C och MP har på riksplanet många gånger varit mycket högt. Men för en tid sedan öppnade även Annie Lööf, Centerns partiledare, för ett utökat samarbete över blockgränserna. I en debattartikel bjöd hon in MP att göra upp med regeringen i flera olika frågor.