Nu är festen över, Löfven

S backar för första gången sedan han tog över

Aftonbladet/United Minds väljarundersökning från maj 2012. Så här såg det ut då.
Aftonbladet/United Minds väljarundersökning från maj 2012. Så här såg det ut då.

Smekmånaden tycks ­vara över för Stefan ­Löfven.

För första gången ­sedan han valdes till ­partiledare backar nu Socialdemokraterna i Aftonbladet/United Minds.

– Det kommer att svänga fram och tillbaka beroende på vilka sakfrågor som finns på dagordningen, säger partisekreterare Carin ­Jämtin.

Ända sedan Stefan ­Löfven tog över efter ­Håkan Juholt i januari har Socialdemoraternas ­opinionssiffror pekat spik-rakt uppåt.

Men nu ser det ut att ­vara stopp.

Den rekordartade uppgångskurvan bryts i majmätningen.

– Smekmånaden ser ut att vara över, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Samtidigt som Socialdemokraterna tappar ökar alla allianspartier utom Kristdemokraterna. Enligt Carl Melin kan det bero på att opinionen håller på att stabilisera sig på en mer normal nivå, eftersom den första nyfiken­heten kring nye S-ledaren börjar lägga sig.

”Se över politiken”

Men det kan också finnas anledning till oro för Löfven.

– Nu måste han även ­titta på politiken. Fram-toningsmässigt har han gjort den resa han behöver, men nu måste paketet fyllas med politiskt innehåll. Och då blir det svårare, säger Melin.

Om det vore val i dag skulle de rödgröna partierna få egen majoritet, trots att S, V och MP alla backar.

Förklaringen är att Kristdemokraterna hamnar utanför riksdagen även i denna månads mätning. Men även Sverige­demokraterna, som ligger och väger mellan blocken, går bakåt och landar på sitt sämsta ­resultat sedan september förra året.

– Sverigedemokraterna kommer nog att vara vågmästare i de flesta opinionsmätningar fram till valet, i alla fall om man låter KD ingå i regeringen även om de ligger under spärren. Tar man bort KD så är det rödgrön majoritet.

Nöjd Persson

Kent Persson, Moderaternas nye partisekreterare, gläds åt sitt partis uppgång. Särskilt nöjd är han över att skillnaden mellan blocken nu minskar.

– Det sker en förskjutning från de rödgröna till alliansen. Det är en spännande utveckling som jag tror beror på att vi är fyra partier som håller ihop medan det rödgröna ­alternativet glider i från varandra allt mer, säger han.

Jämtin inte orolig

Det är en verklighetsbeskrivning som Socialdemokraternas parti­sekreterare Carin Jämtin inte ger mycket för.

– Så speciellt eniga är de ju inte. De har en gemensam regering, men det är rätt stor skillnad mellan statsminister Reinfeldt och vice statsminister Jan Björklund i en hel del ­frågor, till ­exempel skolsegrega­tionen och vapenexporten, säger hon.

Särskilt orolig för ­Socialdemokraternas opinionsnedgång är hon inte. Men slår fast att hennes parti står inför ett a­rbete med att ­utveckla politiken på en rad områden, bland ­annat ­klimatet och skolan.

Publisert: