Svenskt Herculesplan nära krasch i luften

NYHETER

Mindre än 500 fot från ett annat flygplan

Foto: Hercules-plan i Afghanistan.

Med 25 personer ombord var det svenska Herculesplanet mindre än 500 fot från en kollision i luften.

– Det var en mycket allvarlig händelse som hade kunnat sluta i katastrof, säger Ola Höglund, central flygchef i Försvarsmakten.

I mars kraschade ett norskt Herculesplan med fem besättningsmän in i Kebnekaisemassivet under dåliga väderförhållanden. Alla dog.

I tisdags undvek ett svenskt plan av samma modell en katastrof med mindre än 500 fot i dålig sikt. På väg in för landning vid flygplatsen i Kabul i Afghanistan gick plötsligt kollisionsvarningssystemet i gång.

Ett annat plan närmade sig underifrån.

”Kunnat sluta i katastrof”

Varningen kommer endast då avståndet till ett föremål understiger 500 fot.

– Det var en mycket allvarlig händelse som hade kunnat sluta i katastrof om inte Herculesplanets besättning hade reagerat korrekt, säger Ola Höglund, central flygchef i Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Ombord på transportplanet fanns 25 personer och när varningen kom parerade besättningen direkt tills de var utom fara.

Det andra planet kom nära helt utan varning från flygledartornet, skriver Försvarsmakten.

– Det är flygtrafikledningen som ansvarar för att flygplan hålls separerade och ska se till att denna typ av tillbud inte sker, säger Ola Höglund.

Avvaktar utredning

– Det är för tidigt att säga om vi ska införa flygoperativa begränsningar för flygningar till Kabul. Vi avvaktar först utredningen från Kabuls flygtrafikledning och ytterligare information från transportflygförbandet i Afghanistan.

Enligt Försvarsmakten råder ”emellanåt omfattande störningar på flygradion” vid Kabuls flygplats då det råder intensiv flygtrafik.

Ingen ombord kom till skada och planet kunde efter att ha avvärjt katastrofen landa utan problem.