Hjälp! Vi vill ha ett hem

Här är hundarna som längtar efter en ägare

Jazons matte blev allergisk och Lupos fick värk i ryggen.

Nu hoppas de – och hundratals andra hundar – på nya kärleksfulla hem.

– Många hundar lever under hot om avlivning. Det råder ständigt akut behov av hem åt hundar, säger Carina Olsson, som i helgen anordnar ett hundmingel.

25 förväntansfulla hundar i kronprinsessans park.

Det är synen som kommer att möta besökare i Hagaparken i Stockholm i morgon när föreningen Hundar utan hem anordnar en gruppträff med hundar som akut behöver nya hem.

– De kommer från närområdet men vi har också många hundar på vår hemsida som söker hem i allt från syd till norr, säger eldsjälen och grundaren Carina Olsson.

Måste säga nej

Hon ser till att mellan 250 och 300 hundar varje år omplaceras, först till en jourfamilj och sedan till en fast familj. Hundar ­utan hem har hjälpt omkring 1 500 hundar till nya hem sedan starten 2005.

Men hjälpen hinner ­inte alltid fram.

– Vi får samtal nästan varje dag från människor som vill att vi tar hand om deras hundar omedelbart, för annars avlivas de. Vi måste tyvärr

säga nej ­ibland, det finns inte tillräckligt med jourhem.

Noggrann intervju

Den som vill ha en omplaceringshund måste, förutom adoptions­avgiften på 4 500 kronor, vara beredd på ett hembesök och en noggrann intervju.

– Man vill undvika att hunden ska behöva flytta en gång till, meningen är att de ska hitta sitt sista hem och få det så bra som möjligt där, säger Carina Olsson och fortsätter:

– Många tvekar inför omplaceringshundar men de flesta kommer från familjer som inte kan ha dem kvar av orsaker som inte har med hundarna att göra. Det kan vara allergi, sjukdom, ålderdom, separation eller ändrade ­arbetsförhållanden.

Andra orsaker kan vara oplanerade parningar.

Publisert: