Dömd i tingsrätten – snart avgörs Möllers öde

avTT

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Johanna Möller förs in i rätten under förhandlingarna i Svea hovrätt. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mohammad Rajabi under tingsrättsförhandlingen. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Åklagare Jessica Wenna. Arkivbild.

Ett av svensk kriminalhistorias mest uppmärksammade mål når snart ett avslut.

Svea hovrätt kommer med sin dom mot Johanna Möller och Mohammad Rajabi, av tingsrätten dömda för mord och mordförsök vid en sommarstuga utanför Arboga.

"En kvinna i 60-årsåldern har tidigt på morgonen anhållits för ett mord som ska ha begåtts den 3 augusti, rapporterar flera medier. Mordet ska ha skett natten till onsdagen i Arboga kommun."

TT:s första notis om vad som senare skulle bli känt som sommarstugemorden publiceras den 4 augusti 2016. Den korta texten vittnar om den förvirring som råder när ett av de märkligaste målen i svensk kriminalhistoria börjar nystas upp. Snart står det klart att den 60-åriga kvinnan inte alls har mördat sin make utan själv är ett brottsoffer, utsatt för mordförsök.

Sågs som olycka

Misstankarna riktas i stället mot parets dotter, Johanna Möller, och hennes pojkvän Mohammad Rajabi. Och snart framkommer att den makabra historia som har utspelat sig i stugan utanför Arboga inte tog sin början i augusti 2016, utan ett år tidigare, den 8 augusti 2015. Då hittades Möllers make död i sjön nedanför sommarhuset.

– Målet har ingredienser i sig som gör att det närmast är att likna vid en deckare eller en film, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och en av Sveriges ledande rättsexperter.

Makens död avskrevs som en olycka, men sedan ett försäkringsbolag genomfört egna undersökningar och uppvaktat Åklagarmyndigheten utreddes även detta dödsfall som mord.

Fick livstid

Den 21 augusti 2017 dömdes Johanna Möller av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse och Mohammad Rajabi till fängelse i 14 år, för mordet på Möllers pappa och mordförsöket på mamman. Men Möller dömdes även för anstiftan till mord på sin make – trots att man inte har kunnat fastställa var, hur, av vem, eller ens om han verkligen blev mördad.

Möller nekar till alla anklagelser och "känner sig oskyldigt dömd", enligt försvararen Amanda Hikes. Rajabi har däremot erkänt och säger att han fick kniven som användes vid attacken av Johanna Möller.

Båda överklagade och ärendet togs upp i hovrätten, som kommer med sin dom på tisdag. Och frågan är hur den kommer att se på mordet på maken. Sven-Erik Alhem säger att det är helt uppenbart att Möller kan frias på den punkten.

– Där finns en stor osäkerhetsfaktor och det skulle inte förvåna mig om den delen skulle ogillas, säger han.

"Väldigt brutalt"

– Vi får vänta på domen och se, säger åklagaren Jessica Wenna och fortsätter:

– Mycket har att göra med att när det gäller maken så blev det ingen förundersökning inledd förrän efter ett år och det påverkar naturligtvis vilken typ av bevisning man kan få tag på.

Bevisningen kring mordet och mordförsöket på föräldrarna är däremot god, enligt Alhem. Även om Möller frias för anstiftan till mord på maken är det, säger Alhem, "rätt solklart" att hon kommer att få livstid vid en fällande dom i den andra delen.

– Det är väldigt brutalt och hänsynslöst. Mordet och mordförsöket har ägt rum i föräldrarnas hem, där finns mängder av försvårande omständigheter.

ARTIKELN HANDLAR OM