Kjærsgaard avgår som partiledare

Pia Kjærsgaard.
Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard, 65, avgår som partiledare för Dansk Folkeparti.

Kristian Thulesen Dahl är utsedd till hennes efterträdare, enligt tidningen Berlingske.

Pia Kjærsgaard har varit partiledare för Dansk Folkeparti i 17 år.

Partiets riksdagsgrupp blev informerade om beslutet under tisdagskvällen. 1984 kom Kjærsgaard in i folketinget för Fremskridtspartiet, som hon året därpå blev ledare för. När Fremskridtspartiet tio år senare splittrades, bröt sig Pia Kjærsgaard ur och bildade Dansk Folkeparti, som hon varit ledare för sedan dess.

Fortsätter som ”värdeansvarig”

Hon menar att tiden att avgå är lämplig nu, eftersom partiet är stabilt och att det finns gott om tid för en ny ordförande. Som efterträdare är 43-årige Kristian Thulesen Dahl hennes självklara val. Han ska väljas av medlemmarna på partiets årsmöte i september.

Kjærsgaard blir kvar i partiet på en nyinrättad post som "värdeansvarig".

– Jag vill mycket gärna ta mig an värdepolitiken, och det innefattar självklart utlänningspolitiken, säger hon till Berlingske.

Förebild för nationalkonservativa

Kjærsgaards avgång kommer inte bara sända chockvågor genom dansk politik utan även få genomslag utanför landets gränser, skriver Berlingske.

Den kontroversiella politikern förändrade Dansk Folkeparti från ett litet protestparti till ett etablerat stödparti för regeringen. Enligt Berlingske har partiet på det sättet varit en förebild för nationalkonservativa och nationalistiska partier i flera europeiska länder, till exempel Sverigedemokraterna.

Åkesson: "Fungerat som en inspirationskälla"

Jimmie Åkesson (SD) skriver i ett mejl till Aftonbladet att han önskar Pia Kjærsgaard all lycka i framtiden.

– Hon har betytt oerhört mycket för Danmark och också för oss svenskar och Sverigedemokrater eftersom våra partier i många frågor liknar varandra, skriver han.

– Hon och Dansk Folkeparti visade att det går att förändra och Dansk Folkeparti har alltid legat lite före oss och fungerat som en inspirationskälla.

Publisert: