Polisens inlägg stängde ner Facebooksidan

En polis i Växjö skrev ett Facebookinlägg om en berusad 16-åring.

Nu rasar allmänheten och ett dygn senare tvingas polisen stänga ner sidan.

– Det är så mycket trafik och kommentarer så att vi inte kan hantera det säkerhetsmässigt, säger Robert Loeffel, informationschef vid polisen i Kronoberg.

Inlägget skrevs av en polisman i Växjö vid 10-tiden i går och har sedan dess fått 50 000 likes och 2 500 kommentarer.

Ämnet: ett pekfinger till en full tonåring som skrikit "Fuck the Police".

– Det är så högt tryck för närvarande så vi har stoppat Facebooksidan. Det är 700 000 - 800 000 personer som har läst det här inlägget, säger Loeffel som är förvånad över uppmärksamheten.

- Man kan aldrig gissa att ett sådant här vanligt litet inlägg skulle få så många kommentarer. Men det har vi lärt oss att när man är på sociala medier så har alla åsikter oavsett vad vi gör eller skriver.

"Oprofessionellt"

Alla håller inte med Loeffel om att det rör sig om ett vanligt litet inlägg. Det är kontroversiellt och har skapat heta diskussioner i sociala medier.

En del anser att det är oprofessionellt av polisen att hänga ut en tonåring på myndighetens sida. Andra menar att polisen borde ägna sig åt grövre brott i stället. Men de allra flesta tycker att polisen gjorde helt rätt och är "skön" som lägger ut det på Facebook.

Även polisen i Kronoberg ställer sig bakom polismannen och menar att 16-åringen inte går att identifiera. Det har varit extra festligt under helgen i Växjö där Karl-Oskar-dagarna anordnats. Bara i fredags grep polisen 40 ungdomar.

– Jag tycker inte att polisen som skrev det här har gjort något fel. Han har beskrivit en vardagshändelse med en viss touch av humor, men han har inte på något sätt pekat ut någon människa, säger Robert Loeffel.

Utbildning om Facebook

Alla poliser som skriver i sociala medier är ansvariga för sina egna inlägg. Men polismannen har stängt av sin telefon och vill enligt Loeffel inte kommentera inlägget.

– Var och en är ansvarig för sina inlägg. De har fått en utbildning om hur vi hanterar Facebook, där vi beskriver polisens vardag. Det viktigaste är att man aldrig får peka ut nån människa och det har han inte gjort, säger Loeffel.

OBS: Se polismannens inlägg i bildspelet ovan!

Publisert: