Utvisades till Kabul – hittades död

avErik Wiman

NYHETER

Den unge mannen utvisades från Sverige till Afghanistan i januari i år.

Kort därefter hittades han död i Kabul.

– Jag har fått sedan se bilder på hans döda kropp, säger advokaten Viktor Banke som företrädde mannen i Sverige.

Den 20-årige mannen kom ensam till Sverige med vågen av flyktingar 2015. Liksom många andra afghanska flyktingar ska han tidigare levt i Iran och därifrån sökt sig vidare upp genom Europa till Sverige. Mannen levde en tid i Norrköping, men fick avslag på sin asylansökan. I augusti förra året utfärdade den afghanska ambassaden ett tillfälligt pass åt honom och han placerades i Märsta i väntan på utvisning. Den tionde januari i år sattes han på ett plan från Sverige till Afghanistan.

Foto: PRIVAT
20-åringen kom till Sverige 2015. Han bodde först i Norrköping, men efter att han fått avslag på sin asylansökan placerades han i Märsta i väntan på utvisning.

Bild av kropp

Kort därefter fick mannens bror, som lever i Grekland, se en bild av en död person som cirkulerat i forum på internet. Han såg direkt att det var 20-åringen på bilden.

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Enligt uppgifter till Aftonbladet har 20-åringen dött den tionde januari, samma dag han landade i Kabul.

Advokaten Viktor Banke företrädde den nu döde mannen i Sverige. Han minns honom som en vänlig och glad person.
– Jag träffade den här killen under hans sista tid i Sverige och jag har nu fått se en rad bilder och jag kan bara säga att det ser exakt ut som min klient.

”Sorgligt”

Banke, som även är Aftonbladets rättslige expert, säger att han inte ens visste om att utvisningen av hans klient hade verkställts.

– Jag trodde att han fortfarande var på förvaret i Märsta, nu får jag uppgiften att han är död i Kabul, det är sorgligt.

Enligt en uppgiftslämnare till Aftonbladet ska mannen ha dött den tionde januari, samma dag som han landade i Kabul. Det är oklart hur han miste livet, men enligt Aftonbladets källa ska han ha hittats liggande på en gata i Kabul.

På dödslista

Samma person uppger att 20-åringen och hela hans familj ska ha funnits på talibanernas dödslista, vilket mannen också ska ha angivit som skäl för sin asylansökan. Familjen är övertygad om att det är talibanerna som har mördat 21-åringen.

– Jag känner inte till skälen för hans asylansökan eftersom jag bara företrädde honom gällande förvaret, säger Viktor Banke. Aftonbladet har tagit del av bilder på den döde mannen. Kroppen bär inga synliga tecken på våld.

Så många ensamkommande barn kommer till Sverige 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

Kabul