Nyheter

Först då kan du pensionera dig

Av: 

Ivar Nilsson

Årets orangea kuvert kan innehålla ett chockbesked för många pensionssparare.
Årets orangea kuvert kan innehålla ett chockbesked för många pensionssparare.

NYHETER

Årets orangea kuvert kan innehålla ett chockbesked för många pensionssparare.

Längre livslängd leder till att du måste jobba till mellan 66 och 69 år, för att få ut samma pension som tidigare generationer fått.

I måndags började Pensionsmyndigheten att skicka ut årsbeskeden över hur mycket pengar du har samlat ihop till din pension. Nytt för i år är att myndigheten har räknat ut hur mycket längre du behöver jobba för att få ut lika stor allmän pension som du skulle ha fått vid 65 år – om livslängden varit oförändrad.

– Om man vill ha samma procentandel av sin sista lön som tidigare generationer, så måste man jobba längre, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

Kommer behöva mer pension

Myndigheten räknar med att vi blir allt äldre och att vi därför kommer att behöva pensionen under längre tid. De som föddes 1995 väntas leva till närmare 88 år, nästan sex år längre än de som föddes 1930. Därmed blir de månatliga utbetalningarna under pensionen också mindre – om man inte istället jobbar längre.

– Jag tycker inte att man ska ta det här som att man måste jobba så här länge. När man vill gå i pension bestämmer man själv, säger Sten Eriksson.

Om man vill gå i pension tidigare så finns det dock andra sätt att dryga ut sin framtida inkomst.

– Då måste man planera och spara för att kompensera för det här bortfallet, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Personlig prognos

Det kan till exempel handla om ett privat pensionssparande eller att amortera på bostadslånet.

– Det viktigaste är att man inte rör de sparade pengarna i förväg, säger hon.

Om man istället är beredd att arbeta längre så ökar man sin allmänna pension med omkring åtta procent för varje år efter 65 som man fortsätter jobba. För varje år kortare förlorar man istället omkring sex procent.

På Pensionsmyndighetens hemsida kan man göra en personlig prognos över pensionen och även laborera med olika alternativ.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert: