Nyheter

Alliansen bråkar om skyskraporna

Av: 

Lisa Röstlund

Till attack Bostadsborgarrådet Per Ankersjö (C) skriver i ett öppet brev till bostadsministern Stefan Attefall (KD) att lagen hindrar Sverige från att växa.
Till attack Bostadsborgarrådet Per Ankersjö (C) skriver i ett öppet brev till bostadsministern Stefan Attefall (KD) att lagen hindrar Sverige från att växa.

NYHETER

Centerpartiet i Stockholm vill bygga skyskrapor – men får inte.

Nu attackerar bostadsborgarrådet Per Ankersjö (C) bostadsminister Stefan Attefall (KD):

– Välvilligt tolkat så känner han inte till konsekvenserna av lagen, säger Ankersjö till Aftonbladet.

Stefan Attefall.

Bostadsfrågan splittrar tydligt alliansen i Stockholms stad. Innerstaden räknas som riksintresse för kulturminnesvården. Det innebär att länsstyrelsen har rätt att stoppa planerade hus. Det var precis vad som hände då myndigheten gav politikerna bakläxa om planerna på ett guldfärgat 13-våningshus mitt emot Centralstationen.

– Jag kan inte förstå hur Stockholm ska vara ett intresse om man bor i Bollnäs. Vi skulle kunna få 10 000-tals nya bostäder i den attraktiva innerstaden om vi fick bygga på höjden, säger Ankersjö till Aftonbladet.

”Lagen måste slopas”

Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP):

– Jag delar inte alls den uppfattningen. Stockholms innestad är ett riksintresse för hela Sverige och måste behandlas med stor varsamhet. Jag är för skyskrapor i vissa områden – men inte i citykärnan.

Per Ankersjö, som är öppen om att han gillar Manhattan, skriver i ett öppet brev till Stefan Attefall att godtyckligheten i lagen om riksintresse ”lägger en våt filt över Sveriges möjlighet att växa”.

– Lagen måste slopas eller göras om i grunden. Alla säger att de vill bygga mer. Stefan Attefall uttrycker sig spetsigt om att det är kommunernas ansvar. Samtidigt stoppar han inte en lag som hindrar utvecklingen.

Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson för C i riksdagen backar upp:

– Jag är beredd att understödja honom, säger Johansson.

”Inga stora motsättningar”

Stefan Attefall håller med om att området är problematiskt.

– Jag skulle nog vilja se att vi ser över hur lagen tillämpas. Det är en växande problematik där många olika myndigheter är inblandade, länsstyrelserna har svårt att väga ihop intressena, och vissa riksintressen är föråldrade.

Men Attefall vill bevara lagen.

– Jag vill inte skrota lagen, så långt är jag inte villig att sträcka mig. Vi har många riksintressen, försvaret, rennäringen och kulturminnen, som är viktiga att ta hänsyn till.

Är ni överens om bostadspolitiken generellt inom alliansen?

– Ja, jag upplever inte några stora motsättningar i dagens läge i regeringen. Sedan finns det frågor som kommer att analyseras och beslutas om 2013 och då får vi se vilka diskussioner som kommer upp, säger Stefan Attefall.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert: