Pratar med andar – tjänar 60 000 per kväll

Teatersalongen Bryggaren är knökfull.
Teatersalongen Bryggaren är knökfull.

VÄSTERVIK. På en scen i Västervik står en man och påstår sig ha kontakt med andar.

Han tjänar minst 60 000 bara den kvällen.

I fängelse sitter en spådam.

Hon dömdes för att ha svindlat åt sig miljoner genom att påstå sig ha övernaturliga krafter.

Terry Evans.
Terry Evans.

Teatersalongen Bryggaren är knökfull. Nästan 350 förväntansfulla personer har betalat 190 kronor var för att få vara med i kväll.

På scenen står Terry Evans och han ska ta emot meddelanden från andevärlden och förmedla dem.

Terry Evans är inte särskilt bra på det han gör. Han siktar mot en tredjedel av lokalen.

– Namnet Erik. Är det någon i det här området som känner igen en Erik?

Erik är det vanligaste mansnamnet i Sverige och har alltid varit populärt. Chansen att någon av de närvarande haft en släkting med namnet är gigantisk.

Och mycket riktigt sträcks händer upp och Terry Evans väljer vem av dessa som hans ''Erik'' vill prata med. Därefter övergår han till vad som på fackspråk kallas cold reading.

Ljudlös kommunikation

Drygt hälften av vår kommunikation sker ljudlöst, alltså med kroppsspråk, mimik, kläder. En duktig cold reader kan dra slutsatser enbart utifrån en persons ålder, klädsel, frisyr, smycken. Och efter ett första inledande påstående som kan tyckas personligt men stämmer in på de allra flesta får readern alltmer information utifrån hur personen reagerar.

Terry Evans studerar sina offer. När han trampar snett har han två varianter för att rädda sig:

– Vänta. Jag är inte färdig än.

Och så travar han i en ny riktning.

Eller:

– Du kan kolla det när du kommer hem.

Det är faktiskt inte alls skickligt genomfört. Jag undrar hur många i publiken som verkligen tror att han har andar som pratar svävande över huvudet. Är det bara jag som tycker att det skulle vara bra underligt om en avliden släkting gör sig omaket att via ett medium prata om att någon i ens familj funderat på att köpa en ny soffa?

Reaktionerna i publiken efteråt är blandade:

– Åh, han är fantastisk, tycker du inte?

– Det är otroligt att någon kan gå på det här.

Omsätter sex miljoner

Men seanserna, 21 är redan planerade fram till maj nästa år, säljer slut och kurserna, som kostar mellan 5 000 och 7 000 för några dagar, är populära.

Men faktum är att om man läser den väldigt kortfattade texten om cold reading på Wikipedia så kan man bocka av alla Terry Evans trix:

• Barnum-uttalanden, som är allmängiltiga: ''Din pappa säger att han hade ont i bröstet när han dog''.

• Att ha rätt även när man har fel: ''Kolla upp det när du kommer hem''.

• Frekventa frågor om personen förstår vad Terry Evans menar för att få mer respons som leder vidare till ny information.

Den här kvällen i Västervik drar Terry Evans in nästan 60 000 kronor enbart på biljettintäkter och minus lokalhyra. Dessutom säljs hans bok, hans cd, hans tidningar och hans vykort både före seansen och i pausen.

De två bolag som Terry Evans äger hade förra året en omsättning på sammanlagt sex miljoner kronor, tillgångar på 3,5 miljoner. Själv hade han ingen inkomst av tjänst.

Terry Evans är verkligen inte ensam i branschen. Det finns gott om andepratare, spådamer och andra som utger sig för att ha övernaturliga krafter och tar betalt för dem.

Inget olagligt i det.

Eller vänta nu.

Spådam dömdes

I april i år dömdes ju faktiskt en spådam till fängelse för bedrägeri.

Händelsevis en spådam utan anglosaxiskt eller svenskt klingande namn utan romskt.

De tre offer som polisanmälde henne hade alla sett hennes annons i Svenska Dagbladet. En äldre dam var hopplöst kär i en man men det tycktes inte vara ömsesidigt och hon vände sig till spådamen för att få hjälp på traven med kärleken. En medelålders man var lika hopplöst kär i en filippinsk tjej och ville ha hjälp att ordna så att det blev de två. Och ännu en äldre dam hade det trassligt med sin man och ringde spådamen.

Sammanlagt lyckades spådamen lura av sina kunder en bit över fyra miljoner. Pengarna skulle användas till att hämta heligt vatten från olika länder, hämta kraft i Indien, hon behövde minkpäls eftersom hon kände kyla när hon arbetade med fallet, hon behövde en tv eftersom arbetet krävde varma strålar.

Det skulle blåsas andar ner i pengakuverten, stänkas vatten och spridas duvfjädrar för relationslycka.

Inte precis vad man normalt sysslar med att för att fånga kärleken.

I april föll domen för spådamen; två och ett halv års fängelse för grovt bedrägeri.

I domskälen står det att det är just det faktum att hon förmått offren att tro att hon besitter övernaturliga krafter och därför gett henne pengar som är anledningen till att hon döms.

Men vänta nu igen.

Vad är skillnaden?

Vad är då skillnaden mellan andepratare som förmår människor att tro att de har övernaturliga krafter och därför betalar pengar för seanser och spådamen?

– Det finns inget givet svar på den frågan, säger Petter Asp, professor i straffrätt vid Stockholms universitet.

Handlar det om summans storlek?

– Nej, bedrägeri är bedrägeri, eller bedrägligt beteende, oavsett hur mycket eller litet pengar det handlar om. Men oftast är det förstås så att den som köper sådana här tjänster förstår att spådamen inte kommer att "leverera" på riktigt och då är man ju inte vilseledd.

– Huvudfrågan är: Har någon lurats att tro något och därför gjort något så att vinning och skada uppstår? Det är själva grundkonceptet för bedrägeri.

– Helt krasst skulle man kunna säga om övernaturliga krafter att "de finns inte" enligt vad vi anser oss veta om världen.

– Och det kan göra att det är svårt att visa att någon faktiskt har blivit vilseledd. Eftersom ingen kan tro på det kan det knappast anses styrkt att den här personen har trott på det heller.

Det är en anledning till att väldigt få fall av övernaturligt lurendrejeri hamnar i rätten. Detta trots att det i själva lagen inte finns något utrymme för "skyll dig själv", det går för sig att vara blåögd.

– Dessutom måste man bevisa att mediet eller spådamen haft som uppsåt att vilseleda sitt offer. De kan lika gärna hävda att ingen rimligen kan ha trott på att de har haft övernaturliga krafter.

Publisert: