Nyheter

Schweiz köper Gripen

NYHETER

De får kanske inte världens bästa plan, men det var billigast och motsvarar förväntningarna.

Med de orden tillkännagav Schweiz försvarsminister Ueli Maurer att landet vill bli det fjärde, förutom Sverige, att köpa Saabs stridsflyg Gripen.

– Det som är bra för Sverige och andra länder måste också vara bra för Schweiz, sade Maurer vid en presskonferens i Bern efter en onsdag av rykten om ett förestående köp.

– Vi får ett plan som till fullo motsvarar våra förväntningar – och vi har ändå inte tänkt oss att slå några världsrekord på detta område, lade han till.

Kan ge Super-Jas

Från såväl försvarskoncernen Saab som de svenska försvars- och handelsministrarna kom glädjeyttringar över beskedet. Saabs aktie steg raskt.

Schweiz högteknologiska profil och omvittnat noggranna upphandlingskrav visar att Gripen är ett "stridsflygsystem i världsklass," tyckte exempelvis Saabs vd Håkan Buskhe.

– Beslutet kom som en positiv överraskning för oss i dag, sade han.

Exakt vad affären innebär kunde Buskhe inte svara på. Förhandlingar mellan Saab, Sverige och Schweiz ska först slutföras. Inte heller vilken version av flygplanet som ska köpas visste Buskhe.

– Det är ju det vi ska diskutera. Jag kan bara citera vad Schweiz försvarsminister sade på sin presskonferens och det var ju att man vill ha en vidareutveckling av Gripen.

Om affären blir av kan det få betydelse också för vilket stridsflygplan Sverige ska ha i framtiden.

Valet står mellan en uppgradering av den nuvarande Gripenversionen C/D eller att ta fram en ny modell E/F, även kallat Super-Jas. Det planet ska bland annat ha längre räckvidd och högre lastförmåga.

Stora motköp

Riksdagen har beslutat att tio JAS 39 Gripen C/D får utvecklas till en E/F-version om "Brasilien eller något annat land" väljer att köpa planet.

– Detta ger möjlighet till kostnadsdelning vilket förstärker och förbättrar alla förutsättningar för båda länderna, säger försvarsminister Sten Tolgfors (M) till TT.

Förutsättningarna för att Sverige skaffar sig Super-Jas förstärks?

– Så är det ju absolut, säger Tolgfors.

Köpet innebär ett närmast hundraprocentigt motköp från Sverige, ett viktigt skäl till att Schweiz valde Gripen framför franska Rafale och EADS-koncernens Eurofighter, enligt försvarsminister Maurer. Han väntar sig inte någon leverans förrän tidigast 2015.

TT/AFTONBLADET

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter