Sågade språktest i sitt tal i kväll

Fredrik Reinfeldt höll tal för åttonde gången i Almedalen.

Han talade som utlovat en om arbetsmarknad i förändring, och lovade samtidigt reformer i höstens budget.

– I ett krisande Europa är Sverige en del av tillväxtkorridoren i norr, säger statsministern.

Fredrik Reinfeldt under sitt tal i Almedalen.
Fredrik Reinfeldt under sitt tal i Almedalen.

För åttonde gången klev statsminister Fredrik Reinfeldt ikväll upp på scenen i Almedalen för att hålla tal på Moderaternas dag under politikerveckan. Statsministerns hade innan talet lovat att tala om en föränderlig arbetsmarknad, vilket han också gjorde. Men han inledde med att tala om det krisande Europa.

– Almedalen är en av ett problemfyllt Europa. Vi vet att Europa präglas av flera kriser. Läget är väldigt tufft och Sverige är ingen ö. Men Sverige har muskler och har klarat sig bra. säger han.

Utlovade satsningar

Statsministern utlovade satsningar i höstens budget inom infrastruktur och forskning och på arbetsmarknaden. Han målade också upp en bild av ett Sverige som förändrats, där de tuffaste jobben i dag inom välfärdssektorn.

Hyllade nattarbetare

Han fortsatte sedan att prata länge om det som varit temat för hans många resor under våren, där han träffat skiftarbetare och nattarbetare. Han hyllade dem som jobbar när andra sover. Han kallade dem för de Nya Moderaternas hjältar.

– Det är en bit över en miljon som jobbar i olika form av skift, det är oftare kvinnor än män. De har utländsk bakgrund och är ofta unga. De jobbar när vi kan ha fredagsmys, säger Reinfeldt.

Känga åt allianskamrater

Han gav också en känga åt sina allianskamrater i Folkpartiet och deras förslag om ett språktest för nyanlända i Sverige. Statsminister talade om när han nämnde ett möte med en kvinna som arbetar på ett bageri. Hon hade lärt sig svenska genom att jobba.

– Se där, det kanske inte behövs ett språktest ändå, säger han.

”Moderna arbetarpartiet”

Han fokuserade sedan på arbetslösheten, framför allt bland invandrare och unga. Enligt Reinfeldt blir ungdomsarbetslösheten bland unga en väldigt viktig fråga i valrörelsen 2014.

– Det behövs fler jobb med låga trösklar. Vi moderater brinner för att alla människor behövs och därför behövs också alla jobb. Vi är det moderna arbetarpartiet.

Lanserade ”jobbpaket”

Redan på en presskonferens tidigare i dag lanserade statsministern ett "jobbpaket" mellan regeringen och arbetsmarknadens parter - LO och Svenskt Näringsliv. Han tog även upp den i sitt tal.

– Det är en pakt för fler och bättre jobb och för högre löner, och absolut inte till sämre villkor. Tillsammans kan vi finna lösningarna och sätta den svenska modellen i arbete, säger han.

Ska leda till 30 000 jobb

Samtal har förts i frågan sedan i höstas och regeringen har representerats av finansminister Anders Borg (M) och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Reinfeldts mål är att "jobbpakten" ska leda till 30 000 nya jobb för unga. Utspelet mottogs väl av både Svenskt Näringsliv och LO. Samtidigt öppnade statsministern också för en sänkning av bolagsskatten.

Publisert: