Bilderna Nordkorea inte vill att du ska se

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: AP
Invånare i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Gatan är inte asfalterad.

NYHETER

Nordkorea skulle visa upp sin nya fina raket för de internationella journalisterna.

Då körde bussen fel och hamnade rätt in i verklighetens Nordkorea.

Nu får omvärlden se bilderna regimen helst vill slippa.

Problemen hopar sig för Nordkorea. I dag kraschade landets omtvistade långdistansraket som regimen försökte skicka upp i atmosfären.

Bussen körde fel

Men problemen började redan i går då landet skulle visa upp sin raket för kring hundra utländska journalister. På grund av en felkörning fick journalisterna se en okänd sida av Nordkorea - långt i från den officiella bild landet vill måla upp.

Normalt sett får utlänningar bara se glänsande byggnader, mönsterfabriker och lyckliga, välmående människor som förmedlar regimens budskap.

Raserade höghus

Men enligt CBS såg reportrarna något helt annat: sönderfallande jättehöghus och två män i rullstol som väntade på bussen.

I stället för väl upplysta höghus och noggrant rengjorda gator såg de mörklagda byggnader och smutsiga, oasfalterade trottoarer.

– Kanske har vi hamnat in på fel väg, mumlade en av de välklädda myndighetspersonerna som följde med på bussresan, enligt CBS reporter som var med.

Svängde tillbaka

Men utflykten i verklighetens Nordkorea varade inte länge. Kort efter att chaufförerna och de nordkoreanska gruppledarna upptäckte sitt misstag svängde bussen tillbaka till slutdestinationen: en skinande ren marmorbyggnad där några glada människor arbetar med att digitalisera musikinspelningar.

Till journalisterna sa gruppledaren Ri Jinju:

– Jag hoppas att ni journalister bara berättar den absoluta sanningen.

– Sanningen om hur mycket vårt folk saknar vår kamrat Kim Jong Il.

Publicerad: