Svenskarna döms för terrorbrott

ADDIS ABEBA. Chocken blev total i rättssalen.

De två svenska journalisterna Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, dömdes för olaglig inresa och medhjälp till terrorism.

Nu riskerar svenskarna minst 11 och högst 18 års fängelse i Etiopien.

Fängslade svenske journalisten Martin Schibbyes syster, Greta Schibbye, i SVT:s morgonsoffa 21 december.
Fängslade svenske journalisten Martin Schibbyes syster, Greta Schibbye, i SVT:s morgonsoffa 21 december.

Efter att domen meddelats kramade Schibbye och Persson om sina föräldrar. När de passerade pressuppbådet på vägen ut, sa Martin Schibbye samlat:

– Fler ronder.

Det berättar Anita Vahlberg, internationell sekreterare i Svenska journalistförbundet, SJF, som är på plats.

Döms för terrorbrott

Klockan sju svensk tid på onsdagsmorgonen började rättegången. Svenskarna stod anklagade för olaglig inresa, vilket de erkänt, samt för medhjälp till terrorism, vilket de förnekar. De kunde friges omedelbart, eller få vad som bedöms kunna bli upp till 25 års fängelse.

Vid klockan nio kom domen – som blev ett hårt bakslag för svenskarna.

Domaren anser att de har gjort sig skyldiga till olaglig inresa och medhjälp till terrorism – och fällde dem på bägge åtalspunkterna.

Domaren tog en timme på sig att läsa upp domen och gick helt på åklagarens linje. Nu riskerar svenskarna långa fängelsestraff då de döms för medhjälp till terrorism, då de enligt rätten ska ha hjälpt den förbjudna ONLF-gerillan i landet.

– Domaren ansåg att åklagaren gjort det troligt att svenskarna har gjort sig skyldiga till anklagelserna mot dem. Påföljden kommer att dröja, men med största sannolikhet innebär det här att de kommer få ett mycket strängt straff, säger Aftonbladets reporter Staffan Lindberg, som bevakar rättegången på plats.

Riskerar 18 års fängelse

Sveriges ambassadör Jens Odlander rusade ut ur rättssalen efter att domen meddelades.

– Jag ska ringa UD nu. I övrigt har jag inga kommentarer, säger han till Aftonbladet.

De anhöriga till svenskarna tog beskedet hårt. Johan Persson gick fram till sina föräldrar Kristina och Kjell Persson efter domen och gav dem en lång kram.

Först på tisdag kommer beskedet om vad straffpåföljden blir. På tisdag kommer påföljden - hur långt fängelsestraff svenskarna får. Åklagaren har begärt minst 18 år och sex månader. Enligt uppgift är det lägsta straffet som kan dömas ut elva år.

Svenskarnas advokater vädjade om ett mildare straff och yrkade på förmildrade omständigheter.

– De betonade att både Martin Schibbye och Johan Persson har äldre föräldrar hemma att ta hand om. Man gör tydligen så i Etiopien, säger Pär Trehörning, ombudsman för Svenska journalistförbundet, som är på plats vid rättegången.

Men Aftonbladets Staffan Lindberg bedömer att hoppet för Martin Schibbye och Johan Perssons nu står till en eventuell benådning.

Bildt ringde anhöriga

I dag klockan tolv svensk tid mötte de båda svenskarnas anhöriga journalister på en presskonferens på svenska ambassaden.

Stämningen var dyster och allvarlig. Ambassadör Jens Odlander satt med men ville inte ge någon kommentar.

- Ni har fått statsministerns uttalande, det är allt jag vill säga.

Kjell Persson, pappa till Johan Persson, såg sorgsen, men också stolt ut.

- Det är klart att vi var förberedda. Men det kom ändå som en chock.

Han berättade att Johan och Martin är starka.

- De känner att de inte bara kämpar för sin egen skull. Utan att de gör det här för journalister över hela världen.

Carl Bildt ringde de anhöriga direkt efter domen, runt klockan elva svensk tid.

- Det var första gången vi har pratat med honom direkt. Han beklagade och berättade hur allvarligt regeringen ser på det här, säger Kjell Persson.

- Jag tror att Carl Bildt har gjort en hel del som inte är synligt. Men vad vet jag inte.

Föräldrarna har med sig lussekatter

Senast den 10 januari måste svenskarna ha bestämt sig om de ska överklaga domen eller inte. Ett överklagande kan ta upp till två år och under den tiden går det inte att begära nåd.

- Det är något vi nu ska sätta oss och titta på tillsammans med advokaterna. Ytterst är de Johan och Martin som bestämmer, säger Kjell Persson.

På fredag kommer familjerna att få träffa Martin Schibbye och Johan Persson i fängelset. De kommer då att ta med sig pepparkakor och lussekatter som de tagit med från Sverige.

Martin Schibbyes syster Greta Schibbye tog emot beskedet om domen i Stockholm.

– Vi hade hoppas på något helt annat, men samtidigt så var det inte helt oväntat. I dag har varit en jättetung dag, men nu har vi ett nytt datum att förhålla oss till, säger hon.

Beskedet om att Martin och Johan riskerar 18 års fängelse var svårt att ta in.

– Det är overkligt, det går inte att förhålla sig till det tidsperspektivet. Det går inte att ta in och är inget man vill tänka på. Nu är det ett steg i taget, säger hon. 

"Otroligt tungt"

Utrikesdepartementet uppger att det är för tidigt att uttala sig om eventuella svenska diplomatiska insatser.

– Just nu måste vi bara samla upp information och analysera. Vi kan inte kommentera mer än så just nu, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

Utrikesminister Carl Bildt meddelar via sin pressekreterare att ett eventuellt uttalande angående domen kommer göras under onsdagen.

Fredric Alm är kollega till Johan Persson och Martin Schibbye, och driver bildbyrån Kontinent tillsammans med Magnus Laupa.

– Jag kan inte säga så mycket än. Det är otroligt tungt men egentligen är det nog ingen överraskning för någon. Vi har ju hoppats på en rättvis rättegång men allt har ju tytt på det motsatta.

–Även som lekman har det varit ganska tydligt att det inte är ett moget rättssystem. För mig råder det inga tvivel att de är oskyldiga, det tror jag inte det gjorde för någon som var på rättegången heller. Men det handlar om något annat. UD säger att det är ett konsulärt ärende, men det här borde väl ännu en gång tyda på att det inte är ett rent konsulärt ärende. Det ligger ju ett politiskt beslut bakom.

Publisert: