"Hur i helvete kan just Göran hamna så tokigt"

Publicerad 2012-08-21

Även Jan Guillou är starkt kritisk till justitierådet Göran Lambertz.

I morse debatterade de Quick-domarna i TV4.

– Hur i helvete kan Göran av alla hamna så tokigt? frågar sig Guillou efter sändningen.

Friades Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han nu heter, har länge betraktats som Sveriges värsta seriemördare. Men efter Hannes Råstams dokumentär 2008 kom vändningen och sedan dess har han friats för tre av morden.

Göran Lambertz gick i en debattartikel i Dagens Nyheter i går ut med att det finns stark bevisning som talar för att Quick är skyldig till två av de mord han nyligen friats för.

Thomas Quick, numera Sture Bergwall, fälldes för åtta mord mellan 1976 och 1995. Efter att han tagit tillbaka sina erkännanden har resning begärts, och han har hittills friats för tre av morden.

I går kväll möttes förre Justitiekanslern Göran Lambertz och kriminologen Leif GW Persson i SVT:s Aktuellt. Sändningen slutade med attack från GW Persson, som till Aftonbladet sa "Den jäveln ska jag aldrig mer prata med" om Lambertz.

Kan tala utan att skrika

I morse i TV4:s Nyhetsmorgon mötte Lambertz Jan Guilllou, som liksom GW Persson anser att Quick är oskyldig.

Aftonbladet möter de två tillsammans efter sändningen.

Lambertz uppger att debattartikeln fortfarande känns rätt, trots kritikstormen.

– Ja, det gör den verkligen. Och jag har inte upplevt det som en kritikstorm, utan som en "äntligen"-storm. Alla människor som jag känner och inte känner säger: "Äntligen säger någon det som jag tänkt".

Guillou ler och ser på Lambertz när han säger:

– Det blir besvärligt när det är just Göran Lambertz som kommer med de här invändningarna, eftersom han är den juridiska ämbetsman som jag respekterat mest i Sverige de senaste tio åren. Fördelen är att vi har ett enkelt förhållande så att vi kan tala om det utan att skrika åt varandra.

Lambertz: "Jag har rätt"

Båda välkomnar förslaget på en kommission för att utreda hur Quickfallet hanterats. Guillou anser att Lambertz har rätt i att domarna tekniskt sett är korrekta. Men att Quick skulle vara skyldig anser han allt talar emot.

Lambertz är av motsatt uppfattning:

– Är man dömd åtta gånger i domar som ser helt riktiga ut är man med all sannolikhet skyldig, säger Lambertz.

– Får han resning i åtta mål och frikänns från de domarna talar väldigt mycket för att han är oskyldig, säger Guillou.

– Nej det gör det inte, replikerar Lambertz.

Jan Guillou, du känner inte som Leif GW Persson sa i går, att du inte vill prata med den här mannen mer?

– Nej, säger Guillou och ler stort. Eftersom det är en sådan respektabel man i en kår som i stora delar inte är respektabel. Då blir jag snarare nyfiken och tänker: "Hur i helvete är det möjligt att Göran av alla har hamnat i den här tokiga slutsatsen?", säger Jan Guillou.

– Förmodligen för att det är rätt! skrattar Göran Lambertz.