Flygplan tvingades ner på Island

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En bomb misstänks finnas ombord på ett ryskt passagerarflygplat på väg från New York till Moskva. Planet har nu tvingats nödlandat på Island.

– Passagerarna har precis evakuerats och det har gått lugnt till, säger Vitir Reinesson, isländska polisens presstalesman till Aftonbladet.

Bomblarmet kom in till flygplatsen klockan 05.30 i morse, då piloten för det ryska flygplanet bad om landningstillstånd. En timme senare landade en airbus 330 med 253 personer ombord på Keflaviks internationella flygplats utanför Reykjavik på Island.

Lugn evakuering

Stämningen var lugn när passagerarna evakuerades och de har nu förts till flygplatsen att kontrolleras av säkerhetsvakter.

– Planet kommer att genomsökas och huruvida passagerarna kan fortsätta till resa till Moskva i dag, beror på vad som hittas i flygplanet, säger Fridthor Eydal, presstalesman på Keflavik internationella flygplats.

Fem resväskor med sprängämnen

Enligt den anonyme uppgiftslämnaren som ringde in till amerikanska brottsbekämpande myndigheter ska fem resväskor i planet innehålla sprängämnen som skulle ha detonerat vid ankomst i Moskva. Polisen genomsöker just nu planet.

– Evakueringen och genomsökningen går enligt planerna och vi har kontroll över situationen, säger Vitir Reinesson.

Planet har landat på en skyddad plats på flygplatsområdet i väntan på utredning. Nödlandningen har orsakat vissa förseningar.

Ett annat flygplan kommer att hämta upp passagerarna på Island klockan 18.30 och flyga dem vidare till Moskva.

Undersökningen av flygplanet väntas vara klar vid 17-tiden i eftermiddag.

■ ■Texten uppdateras

Publicerad: