Åklagare granskar sökinsatsen i Sävsjö

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

I tolv timmar sökte polis och frivilliga efter den försvunna mamman och hennes 8-åriga dotter som barfota i snön lämnat ett asylboende i Sävsjö förra veckan.

Polisen har inlett en intern granskning av sökinsatsen och nu ska även särskilda åklagarkammaren i Malmö  granska om allt gick rätt till uppger P4 Jönköping. 

Det var den 27 februari som en mamma och hennes två barn lämnade ett asylboende i Sävsjö – barfota och tunt klädda. När mamman och dottern ett halvt dygn senare påträffades i ett skogsparti intill väg 127 i Sävsjö var de kraftigt nedkylda och mamman, som fick kraftiga köldskador, dödförklarades på sjukhus.

Flickan, som fick allvarliga skador, vårdas just nu på sjukhus medan familjens 9-årige son, som påträffades tidigare på dagen, vårdas för lindriga skador.

1 av 3

Polisen startat utredning

Trots en stor sökinsats och att vittnet Thommy sett mamman försvinna i en viss riktning – tog det över 12 timmar innan de påträffades, mindre än 250 meter från platsen där de senast synts till.

Inledningsvis uppgav polisen att man inlett en  intern genomlysning för att se om något gått fel i arbetet med att hitta familjen.

– Det är en oerhört tragisk händelse och ett misslyckande då ett av polisens viktigaste uppdrag är att rädda liv, har Susanne Axelsson, chef på regionledningscentralen, tidigare sagt till Aftonbladet.

Ingen enskild polis misstänkt

Under fredagen rapporterade P4 Jönköping att åklagare Marianne Nordström vid Särskilda åklagarkammaren ska fatta beslut om en förundersökning ska inledas.

Hon har tagit del av händelserapporten och fått information om vilka som var ansvariga för sökinsatsen, men i nuläget finns det inga formell misstankar mot någon enskild polis skriver P4 Jönköping. 

Det är fortfarande oklart varför mamman valde att lämna asylboendet och bege sig ut i kylan med sina två små barn. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN