Stadsteaterns vd: ”Ett gränslöst drev”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Granskningen av Benny Fredriksson beskrivs av hans förre arbetsgivare Stadsteatern som ett gränslöst drev.

Fredriksson dog i helgen, endast 58 år gammal.

”Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi”, säger vd Sture Carlsson.

Det var i lördags som Kulturhuset Stadsteatern meddelade att deras tidigare vd Benny Fredriksson gått bort i samband med en vistelse i Australien.

I december i fjol valde Fredriksson att sluta som vd. I en granskning i Aftonbladet hade han dessförinnan anklagats för en hård ledarstil på Kulturhuset Stadsteatern.

Under måndagen publicerades ett pressmeddelande där hans kollegor på Stadsteatern bekräftar att Fredriksson själv valde att avsluta sitt liv.

”Nu har han själv avslutat sitt liv endast 58 år gammal. Kulturhuset Stadsteatern är i stor sorg och tankarna går främst till hans familj”, lyder pressmeddelandet.

”Skapade ett sår som icke gick att läka”

1 av 3 | Foto: SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN
Sture Carlsson, vd för Kulturhuset Stadsteatern.

Samtidigt får även den medieuppståndelse som uppstod kring granskningen av Fredriksson stark kritik av Sture Carlsson, vd för Kulturhuset Stadsteatern.

”Efter att under 16 års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi”.

Efter beskedet om Fredrikssons bortgång har även andra riktat kritik mot Aftonbladets granskning av Benny Fredriksson.

– Jag har stor respekt för den sorg och förtvivlan som nu präglar samtalet efter Benny Fredrikssons tragiska bortgång, säger Aftonbladets chefredaktör och vd Lena K Samuelsson.

”En tid för självrannsakan”

Granskningen var relevant och väl underbyggd med ett omfattande källmaterial, anser hon.

– Samtidigt måste vi naturligtvis i ljuset av den svåra situationen vara ödmjuka inför den kritik som nu framförs. Journalistikens makt är stor och det vore förmätet att inte lyssna på det som nu framförs i olika sammanhang, säger Lena K Samuelsson.

– Det är en tid för självrannsakan, för oss och för Mediesverige.

Aftonbladet har själva sökt Sture Carlsson utan resultat.

Publicerad:

LÄS VIDARE