Kurdisk ledare: ”Turkiet strider sida vid sida med IS”

avStaffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

För två veckor sedan krävde Turkiet att han skulle gripas på svensk mark.

Nu riktar kurdledaren Salih Muslim hårda anklagelser – mot den turkiska armén.

– Tretusen IS-medlemmar strider med den turkiska armén. Planen är att göra Afrin till en ny huvudstad för terrorister, säger han.

Den 8 mars krävde Turkiets utrikesminister att Sverige skulle gripa och lämna ut Salih Muslim, 67.

Den kurdiske ledaren är talesperson för det syriskkurdiska partiet PYD, vars väpnade gren strider mot Turkiet i norra Syrien. I Turkiet ses han som en terrorist. Två dagar tidigare hade han framträtt tillsammans med V-ledaren Jonas Sjöstedt på bild.

Den turkiska begäran har hittills varit förgäves. På torsdagen var Salih Muslim tillbaka på svensk mark, inbjuden av en grupp riksdagspolitiker.

I stället för att tala om efterlysningen valde han att lyfta fram fram situationen i Afrin.

1 av 3 | Foto: Magnus Wennman
Salih Muslim riktar hårda anklagelser mot den turkiska armén.

Plundring och förödelse

Den 20 januari inledde Turkiet och olika syriska rebellgrupper en offensiv mot den kurdiskkontrollerade staden i nordöstra Syrien. Sedan dess har tusentals civila flytt och hundratals dödats i striderna.

I helgen intogs de centrala delarna av Afrin och turkiska flaggor uppges nu ha hissats i staden. Enligt Salih Muslim handlar det om en taktisk reträtt från kurdisk sida för att undvika att staden totalförstörs.

– Allt har plundrats. Civila har gripits och förts bort, vi vet inte vad som kommer att hända med dem. Det är en katastrof, men kampen fortsätter. Vi har inget val. Det här kommer att bli ett långt krig, säger han när Aftonbladet möter honom efter en kort pressträff i riksdagen.

Tidningen The Independent har tidigare rapporterat om uppgifter om att Turkiet skulle ha rekryterat tidigare IS-terrorister i kriget.

”Huvudstad för terrorister”

Salih Muslim går ännu längre – och anklagar Turkiet för direkt samröre med flera terrorgrupper i Syrien.

– Turkiets plan är att ta terrorister från Idlib till Afrin för att skapa en ny fristad för dem. En ny huvudstad när Raqqa och Mosul förlorats. Det finns 3000 IS-medlemmar som strider sida vid sida med den turkiska armén i Afrin, säger han.

Turkiet uppger att de tvärtom strider mot IS-terrorister i Afrin. Vad har du för bevis för ditt påstående?

– Vi har dokument och bilder med namn på befäl som tidigare stridit med IS och som nu strider med den turkiska armén, säger Salih Muslim.

Anklagad för bombdåd

Ni hade USA:s stöd när ni stred mot IS i Raqqa. Nu är det tyst. Känner ni er svikna?

– Problemet är all felaktig information cirkulerar. Om de får rätt information kommer de att agera annorlunda, säger han.

Salih Muslim är en av flera kurdiska ledare som åtalas i sin frånvaro för en bombattack i Ankara år 2016, som krävde 37 dödsoffer. Han menar själv att han är oskyldig och att anklagelserna är politiskt motiverade.

Turkiet har den senaste tiden begärt att Sverige, Tyskland och Tjeckien ska lämna ut honom, utan framgång.

– Jag är här, på inbjuden av partier i Sveriges riksdag. Er polis skyddar mig. Jag tror att alla förstår att det är falskt, säger Salih Muslim.

Fotnot: Aftonbladet har sökt Turkiets ambassad i Sverige för en kommentar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Afrin

Syrien

Turkiet

PYD