Hanif Bali: "Ohållbar situation"

avTT

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna. Arkivbild.

Riksdagsledamoten Hanif Bali lämnar Moderaternas partistyrelse efter en internutredning. Men han kommer att ställa upp för omval till riksdagen, säger han till Ekot.

– Jag har varit i dialog med partistyrelsen under dagen och förtroendet för mig är sargat. Därmed väljer jag att lämna partistyrelsen, säger Hanif Bali till Sveriges Radio Ekot.

På frågan om han uppmanades att lämna partistyrelsen säger Hanif Bali:

– Det var en dialog och det var deras förtroende gentemot mig som gjorde att det blev en ohållbar situation att sitta kvar. Jag kommer kandidera om till riksdagen och mitt uppdrag gentemot väljarna och de idéer jag vill vinna nytt förtroende från väljarna om kvarstår.

Publicerade mejl

Den interna utredningen handlar om ett inlägg han gjort på Twitter.

Hanif Bali publicerade en mejlkonversation mellan utrikesdepartementet och en journalist om en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist. Mejlen hade begärts ut av sajten Nyheter Idag och vidarebefordrats till Bali via en reporter som har beskrivits ha "ett ryssvänligt narrativ".

Bali skriver på Facebook att han kommer att fortsätta föra sin politik på Facebook, i tv och riksdagen – men inte på Twitter där han har en stor skara följare.

"Utomordentligt allvarligt"

Moderaterna meddelade i fredags att man inlett en internutredning mot Bali. Även riksdagens säkerhetsavdelning informerades, som i sin tur informerade Säkerhetspolisen om händelsen.

”Det är bra att det nu är klarlagt vad som har hänt. Vi tar utomordentligt allvarligt på det inträffade. Hanif Bali har agerat aningslöst och omdömeslöst genom att okritiskt förmedla uppgifter ägnade att misskreditera en journalist som är profilerad inom säkerhetspolitiska frågor”, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i ett uttalande till TT.

TT har sökt Hanif Bali.

ARTIKELN HANDLAR OM