Bortfört syskonpar hittades i Malmö – skulle föras utomlands

NYHETER

Det syskonpar som fördes bort från en mindre ort utanför Emmaboda i Småland i onsdags har hittats.

Polisen misstänker att barnen skulle föras utomlands.

Två män i 30-40-årsåldern är misstänkta för människorov, varav en har överlämnat sig själv till polisen och en har anhållits i sin frånvaro.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det var i onsdags som två barn, både under 15 år, rövades bort i ett mindre samhälle i Emmaboda kommun.

Barnen, ett syskonpar, fördes bort på onsdagseftermiddagen när de var på väg från skolan i Emmaboda till en busshållplats. Flera andra skolbarn blev vittnen till bortförandet.

”Vi ser detta som en isolerad händelse för detta syskonpar”, har kommunens bildningschef Lennart O Werner tidigare sagt ett pressmeddelande.

Anträffades välbehållna i en lägenhet

Under torsdagen återfanns barnen välbehållna i en lägenhet i Malmö, uppger polisen på sin hemsida.

När polisens regionala insatsstyrka slog till mot den aktuella lägenheten i centrala Malmö i går kväll fanns fyra vuxna där tillsammans med de bortrövade barnen. De fyra togs till förhör som misstänkta för delaktighet i människorov, men frigavs under natten.

Polisens presstalesman Robert Loeffel säger till TT att han inte kan svara på om de fortsatt är misstänkta för något brott.

Polisen: Skulle föras utomlands

Två män 30-40-årsåldern är däremot misstänkta för människorov. Den ena av dem, som är anhörig till barnen, kom själv till en polisstation i södra Sverige under torsdagen och greps som misstänkt för människorov. Den andre mannen är fortfarande på fri fot, men är anhållen sin frånvaro.

Polisen misstänker att gärningsmännen planerade att föra barnen utomlands. Vid flera tillfällen de senaste dygnen har därför trafiken strypts på Öresundsbron i samband med kontroller av trafiken.

Robert Loeffel kan inte uttala sig om misstänkt motiv till bortförandet.

– Vi har en uppfattning om vad som ligger bakom detta, men vi kan inte offentliggöra det.

”Glada att det gått bra”

Många poliser i både Småland och Skåne har deltagit i operationen som ledde fram till att barnen hittades.

– Jag har pratat med många poliser som är väldigt glada för att det har gått så här bra, säger presstalesman Robert Loeffel.

Så många människor försvinner varje år 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM

Emmaboda

Brott