Kungen firade blå-vitt i Berwaldhallen

avKerstin Nilsson

NYHETER

Kungen och drottning Silvia firar Finland 100 årsdag – i Berwaldhallen.

Firande och presenter till hundraåringen klarades av redan i juni.

– Låt oss se fram emot de kommande hundra åren med tillförsikt, sa kungen i sitt hyllade tal.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kungen och drottning Silvia hälsar på Finlands ambassadör i Sverige, Matti Anttonen.

I dag, den 6 december firar Finland hundra år av självständighet.

Med pompa och ståt och gratulationer från hela världen, men främst från sina vänner och närmaste grannar, de nordiska länderna, förstås.

Det svenska kungaparet firar genom att närvara vid jubileumskonserten ”Finland 100 år” i Berwaldhallen i Stockholm dagen till ära.

Där framför världsstjärnan Karita Mattila musik av landets nationaltonsättare, Jean Sibelius. Dirigent är Jukka-Pekka Saraste.

Kungen och drottningen togs emot av Finlands ambassadör Matti Alttonen.

Någon blåvit kostym hade inte kungen - men väl en blå slips och vit skjorta, i bästa Finland-stil.

Men kungaparet har redan firat Finland ordentligt tidigare i år. Redan den 1 juni i år besökte kungaparet Helsingfors för att fira hundraåringen på plats.

Danmarks drottning Margrethe, Norges kung Harald och drottning Sonja samt Islands president Gudni Thorlacius Jóhannesson och hans fru med.

Då var det både lunch i Stadshuset, återinvigning av Hanaholmen - ett kulturcentrum för Sverige och Finland som genomgått en omfattande renovering och tillbyggnad, och jubileumsmiddag i presidentens slott.

Under ceremonin vid Hanaholmen höll kungen ett tal, som handlade om de starka band som förenar inte bara Sverige och Finland utan alla de nordiska folken.

– Vi är samarbetspartners på många olika områden. Ibland är vi konkurrenter, som sporrar varandra i broderlig tävlan. Men framför allt är vi vänner och familj, sa kungen då.

I gåva från Sverige fick Finland en skulptur till Hanaholmen – och ett antal forskningstjänster inom skogs- och skogsindustriell forskning.

Skogen ligger inte bara kungen varmt om hjärtat, det är också en naturtillgång som Sverige och Finland delar.

,

Här är kungens hälsning – till Finland 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM