Högerextrem sajt anmäls för uthängning av tusentals dömda

En högerextrem sajt hänger ut över 83 000 dömda personer med namn och uppgifter om deras etniska tillhörighet.

Nu har organisationen Juridikfronten anmält sajten.

– Detta fall är troligen ett av de mest omfattande brotten mot personuppgiftslagen som förekommit, säger ordföranden Martin Tunström.

Robin Enander, talesperson för Juridikfronten.
Robin Enander, talesperson för Juridikfronten.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens propagandaorgan Nordfront har kommit över en stor mängd data från Kriminalvården. Enligt organisationen rör det sig om alla strafftidsbeslut som fattats i Sverige mellan maj 2004 och januari 2015. Sådana upprättas varje gång någon börjar avtjäna ett fängelsestraff. Registret omfattar 83 655 personer.

Nordfront gav informationen till en högerextrem sajt, som publicerade uppgifterna. Registret har gjorts sökbart på födelsedatum och innehåller uppgifter om namn, strafftid och etnisk härkomst.

Den sistnämnda kategorin delas upp i ”svensk” och ”icke-svensk”. Syftet med uthängningen sägs vara att kartlägga invandrares brottslighet.

”Är djupt olyckligt”

Men publiceringen kan utgöra ett lagbrott. På måndagen anmälde organisationen Juridikfronten den högerextrema sajten för grovt brott mot personuppgiftslagen. Även Nordfront inkluderas i anmälan.

– Detta fall är troligen ett av de mest omfattande brotten mot personuppgiftslagen som förekommit, säger Martin Tunström, ordförande för Juridikfronten, i en kommentar.

Han fortsätter:

– Uthängningarna är ännu ett exempel på de brottsliga metoder vissa rörelser hemfaller till för att uppnå politiska mål. Det är djupt olyckligt att de hänger ut personer som frikänts och därutöver många som begått förhållandevis lindriga brott och människor som avtjänat sitt straff för flera år sedan. Det kan knappast kallas seriös journalistisk verksamhet.

Uppmaningen: Anmäl för förtal

Enligt Robin Enander, talesperson för Juridikfronten, finns det sannolikt också ett stort antal förtalsbrott på sajten.

– Att utmåla någon som brottsling är ett typexempel på förtal. Det gäller även om en person är dömd. Att en uppgift är sann räcker inte för att det ska vara försvarligt att sprida den. Det måste också finnas ett allmänintresse, och det finns det normalt sett inte kring enskilda personers brottsliga verksamhet, säger han.

Förtalsanmälningar måste dock göras av den som är uthängd. Juridikfronten uppmanar nu människor vars uppgifter finns på sajten att ta kontakt med polisen.

– Vi har hört av oss till Kriminellas revansch i samhället och andra organisationer och bett dem informera sina medlemmar.

”Kan leda till förföljelse”

Vidare är Robin Enander mycket kritisk till den etniska uppdelningen.

– Det är djupt problematiskt att upprätthålla register med den typen av indelningar. Det riskerar att skapa en hätsk stämning mot dem man betecknar som ”icke-svenskar” vilket till syvende och sist kan leda till förföljelse, hatbrott och andra överträdelser, säger han.

I sin granskning har Juridikfronten upptäckt många personer med svenskklingande namn som listats som ”icke-svenska”. Bland dem finns en 50-årig man från Malmö som gillar Sverigedemokraterna på Facebook. Mannen har sannolikt hamnat där eftersom hans efternamn slutar med -sen och inte -son.

– Vill man föra kriminalstatisktik på egen hand så kan man göra det utan att hänga ut enskilda. I det här fallet är dock statistiken oerhört tveksam och på inget sätt rättvisande, säger Robin Enander.

Vägrar kommentera

Anmälan har lämnats in till polisen i Stockholm. Även Datainspektionen har informerats.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens presstalesperson Pär Öberg vill inte kommentera ärendet när Aftonbladet når honom.

– Tyvärr är det så att du ringer från en tidning som vi inte hjälper på något sätt.

Det handlar inte om att vi ska få hjälp. Det handlar om att seriösa journalister alltid söker båda sidor i all nyhetsrapportering.

– Det finns inga seriösa journalister på Aftonbladet.

Hur kan du veta det?

– Om man hade varit seriös så hade man sagt upp sig. Ni är en desinformationstidning som är svartlistad av oss.

Aftonbladet har utan framgång sökt företrädare för den högerextrema sajten.

Publisert:

LÄS VIDARE