Terrorledare sköts ihjäl av egyptisk polis i dag

NYHETER

Misstänktes för bombdåd mot turistmål

Foto: 19 personer dödades i Dahab den 24 april av tre självmordsbombare. Ledaren för den militanta islamistgrupp som misstänks ligga bakom attacken dödades i dag.

Dahab, Sharm el sheik och Taba - namn på tre av de turistmål där turister dödats i bombdåd på Sinaihalvön de senaste 18 månaderna.

I dag dödades mannen som tros ha lett dåden - av egyptisk polis.

Enligt Reuters källa inom säkerhetstjänsten sköts den misstänkte terrorledaren Nasser Khamis al-Mallahi i strider mellan poliser och medlemmar i islamistgruppen.

Skottlossningen utbröt i Jabal Arish i norra Sinai sedan polisen omringat orten. al-Mallahi sköts ihjäl och hans nära medarbetare Mohammed Abdallah Elian greps.

Bägge männen tros tillhöra Tawhid wal Jihad (Enhet och heligt krig), den islamistgrupp som misstänks ligga bakom de attacker som utförts mot turistmål i Sinai de senaste 18 månaderna.

19 dog i Dahab

Vid den senaste attacken, i Dahab den 24 april, dödades 19 personer av tre självmordsbombare. Flera svenskar fanns på orten och fem danska medborgare omkom. Bombdåden i Sharm-el-Sheikh dödade omkring 70 personer i juli förra året. Våldsdåd av en sådan omfattning har inte Egypten inte upplevt sedan vågen av islamistaktioner i mitten av 1990-talet.

I Taba nära gränsen till Israel dödades 34 personer i bombdåd i oktober 2004. Polisen uppgav i söndags att den väntar på resultaten av DNA-prov som kan identifiera minst två av de misstänkta självmordsbombarna i Dahab.

Trotsar terrordåden

Israels regering har utfärdat en varning för resor till Sinai. Alla israeliska medborgare uppmanas att lämna de egyptiska turistorterna i Sinai omedelbart. Risken att bli kidnappad har ökat markant och blivit påtaglig de senaste dagarna, anser regeringen.

Badorterna längs Rödahavskusten är populära resmål för israelerna, trots terrordåden.

Karin Henriksson, TT