S i Göteborg garderar mot trängselskatt

Folkomröstning skydd mot överkörning av partiledningen

Göteborg

Socialdemokraterna i Göteborg vill efter valet i höst inte bli påtvingade trängselskatt, som partikamraterna i Stockholm blev 2002.

Genom att föreslå en lokal folkomröstning i frågan vill de nu gardera sig mot riksdagen - och köpa skydd mot interna regionala partibråk.

- Vi vill tidigt markera att det här är en fråga som Göteborg ska bestämma över, säger Frank Andersson, ordförande i Göteborgs s-partidistrikt, till TT.

Vid sin valupptakt på lördagen stod det klart att distriktets styrelse inför distriktskongressen den 7-8 april föreslår att kommunal folkomröstning om trängselskatter hålls i Göteborg på valdagen den 17 september.

Miljöpartiet har klargjort att i dess valmanifest ska ingå att försöket med trängselskatt i Stockholm permanentas - och att Göteborg står näst i tur.

Efter valet 2002 var försöket villkor från miljöpartiet för att stödja socialdemokraterna i riksdag, Stockholms kommun och landsting. Socialdemokraterna i Stockholm blev överkörda av sin partiledning.

Oenighet

Miljöpartiet och vänsterpartiet, som styr Göteborg med socialdemokraterna, vill ha trängselskatter. Men Frank Andersson klargör att socialdemokraterna är "väldigt, väldigt tveksamma".

I förslaget skriver styrelsen att väljarna i folkomröstningen inte ska rekommenderas för eller emot. Vidare lovar socialdemokraterna i Göteborg att följa valresultat i fyra år.

TT: Men folkomröstningen är bara rådgivande, och vad hindrar riksdagen att köra över även er?

- Min bedömning är att det blir mycket svårt för miljöpartiet att argumentera för det här om folk har sagt nej, svarar Andersson.

Mp:s partiledning har sagt att denna gång måste en lokal uppgörelse först till. Men utgången är mycket osäker, och lär hänga på valresultaten.

Och inte ens om folkomröstning råder enighet.

- Det finns ingen anledning att ha det bara för att socialdemokraterna inte kan lösa detta internt, säger Helene Odenjung (fp), kommunalråd i Göteborg.

Folkpartiet säger även nej till skatten.

Intern splittring

Också kommunstyrelsens vice ordförande Jan Hallberg, moderaterna, kräver att socialdemokraterna tar ställning i själva sakfrågan.

- Om de säger ja till ett konkret utformat förslag, så ser jag gärna en folkomröstning. Vårt parti är emot trängselavgifter, säger Hallberg.

Försöket splittrar socialdemokraterna i Stockholms län. S-styrda kranskommuner morrar över att deras invånare beskattas på väg till och från Stockholm.

Anderssons tror på samma läge med hans regionala partikamrater.

- De kommer säkert inte att ropa hurra.

Tomas Bengtsson/TT Micke Larsson/TT

Publisert: