Erik, 23: Snus och kaffe får ersätta lunchen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Erik Grunde.

Studenten Erik Grunde, 23, har inte råd att äta lunch.

I stället brukar det bli kaffe och snus.

- Det är knappast någon sund livsstil men något måste man ju dra in på.

Lägenheten som Erik Grunde hyr vid universitetsområdet kostar omkring 4000 kronor i månaden. Bostadsbidraget på en tusenlapp varje månad gör att han ändå har råd. Men i likhet med de flesta andra studenter har Erik Grunde det väldigt knapert.

Lånar pengar

- Ofta måste jag låna pengar av mina föräldrar. Det är inte alla som har den möjligheten, så jag är lyckligt lottad. Samtidigt är det inte roligt att vara 23 år och inte kunna klara sig på egen hand.

För att spara pengar har Erik Grunde en sträng budget. Han har skippat SL-kort och köper i stället remsor - men dem använder han sparsamt.

- Det är inte roligt att tacka nej till att träffa en kompis bara för att man inte har råd att åka in till stan. Men ibland måste man göra det.

En annan utgiftspost som han sparar in på är maten. Ofta hoppar han över lunchen.

Snus mot hungern

- Jag brukar ta en kopp kaffe och en snus för att dämpa den värsta hungern på dagen.

I likhet med många andra studenter har oron över ekonomin gjort att Erik Grunde fått problem med sömnen - ett klassiskt symptom på stress.

- Tyvärr är jag långt ifrån ensam. Jag tror att de flesta studenter känner så här, säger han.

Ser du dig själv som fattig?

- Det beror väl på vad man jämför med. Jag är i alla fall långt ifrån rik. Samtidigt försöker jag tänka att det är värt det, att en bra utbildning kommer att löna sig i framtiden.

Det finns nästan 50000 studenter i Stockholm. Många av dem lever på existensminimum - i landets dyraste stad. För att klara sig krävs ofta flera extrajobb. Nu varnar forskare för att studenterna knäcks av sin ekonomiska situation. I dag startar vår artikelserie om stans nya fattiglapp

Andreas Utterström

Publicerad: