Nyheter

Rött kött ger ökad cancerrisk

NYHETER

Värst om köttet rökts eller saltats

Så kallat rött kött - nöt-, lamm- och fläskkött - kan öka risken för tarmcancer.

Personer som äter stora mängder och inte varierar kosten är särskilt illa utsatta. Värst är det om köttet förbehandlats och rökts eller saltats.

Det är slutsatserna från en stor europeisk studie där forskare undersökt matvanor och tarmcancerfrekvens hos drygt en halv miljon män och kvinnor från tio länder i Europa, inklusive drygt 50 000 personer från Sverige.

Studien, som publiceras i det senaste numret av den amerikanska tidskriften Journal of the National Cancer Institute, inleddes för drygt tio år sedan.

"Skillnaden tydlig"

Sedan starten har 1 329 av deltagarna utvecklat tarmcancer. Bland dem som relativt ofta åt rött kött (minst 160 gram per dag) insjuknade 17 av 10 000, medan motsvarande siffra för dem som mer sällan åt kött (under 20 gram per dag) var knappt 13 av 10 000.

- Det innebär en riskökning på cirka 30 procent. Skillnaden är tydlig, säger Göran Hallmans, professor i näringsforskning vid Umeå Universitet och en av fyra svenska forskare som deltagit i studien.

Fisk skyddar

Resultaten antyder att förbehandlat kött, som finns i många typer av korv, är farligare än obehandlat kött.

Kött från kyckling och andra fåglar tycks däremot inte ge några förhöjda risker. Inte heller fisk.

- Fisk kan till och med ge visst skydd mot tarmcancer, även om siffrorna inte är helt säkra på den punkten, säger Hallmans.

Den viktigaste slutsatsen är dock att det bästa skyddet erhålls genom en sammansatt kost med mycket fibrer och grönsaker. Då kan man äta måttfulla mängder kött utan problem.

- Det är en ensidig kost med nästan bara kött, exempelvis hamburgare, som är riskabel, säger Hallmans.

Roland Johansson/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter