Nyheter

Fler och fler rattfulla

NYHETER

En tredjedel av läsarna i Aftonbladets undersökning har kört onyktra

Tv-kändisar, präster, politiker, poliser, domare och journalister – rattfylleristerna finns i alla samhällsgrupper.

– Det är mycket oroande, men allt tyder på att rattfylleriet ökar, säger Thomas Carlson på NTF.

En enkel fråga på aftonbladet.se, ”Har du kört bil onykter”, ger ett otäckt besked: Över 33 procent av drygt 22 000 svarar ja.

Är du överraskad?

– Nej, det kan jag inte säga. Man kan i och för sig tänka sig att det finns en viss överrepesentation av rattfyllerister som svarat på er fråga. Men dessutom finns det mycket som tyder på att rattfylleriet på våra vägar ökar, säger Thomas Carlson, mediachef på NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Ett samhällsproblem

För tio år sedan var rattfylleri en faktor i cirka 25 procent av alla trafikolyckor. Idag är den siffran uppåt 28 procent.

– Rattfylleriet är inte ett trafiksäkerhetsproblem i första hand. Det är ett samhällssocialt problem. En rattfyllerist har i allmänhet andra problem, långtgående alkoholproblem, sociala problem, problem på jobbet och så vidare. För de flesta är rattfylleriet sista steget i en social utförstrappa, säger Thomas Carlson.

Ökad tillgänglighet

Den främsta anledningen till att rattfylleriet tycks öka tror Thomas Carlson också hänger ihop med en utveckling i samhället – nämligen att tillgängligheten till alkohol ökat.

– Politikerna måste förstå att om man vill ha billigare och mer tillgänglig alkohol i samhället så följer en rad andra samhälleliga problem – som rattfylleri – med.

Den enda lösningen för att på allvar bekämpa rattfylleriet tror Thomas Carlson ligger i att utrusta bilar med teknisk utrustning, alkolås, som omöjliggör körning med alkohol i kroppen.

Robert Triches

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter