Danskarna tvingas fly för sina liv

NYHETER

"Lämna landet så snart som möjligt"

Danska medborgare flyr nu för sina liv från Indonesien.

- En extremistisk grupp hotar att aktivt söka upp danska medborgare.

- Lämna landet så snart som möjligt, sa företrädare för danska utrikesministeriet i går kväll.

Foto: Dödshotade En extremistgrupp hotar att döda danskar i Indonesien. Nu uppmanar danska utrikesministeriet alla medboragare att lämna landet.

Larmet om dödshotet kom på lördagskvällen från det danska utrikesministeriet.

Danska turister har nu hals över huvud tvingats avbryta semestrar, lämna turistparadiset Bali och andra orter i Indonesien, och resa hem.

"Allvarligt hot"

- Det är mycket, mycket allvarliga hot. Det är konkreta uppgifter och de tyder på att en extremistisk grupp aktivt kommer att leta upp danskar i protest mot Muhammed-teckningarna skriver danska UD i ett pressmeddelande.

Hotet är just nu koncentrerat till östra Java, men befaras kunna sprida sig även till andra delar av Indonesien, inklusive Bali.

Sverige inte hotat

Sverige gör en annan bedömning av säkerhetsläget än danskarna. Varken UD-personal eller svenska turister anses vara hotade.

- Vi anser inte att det hittills är nödvändigt att kalla hem personalen, säger Jan Janonius vid svenska UD:s presstjänst i Stockholm.

- Men vi tittar på säkerhetsläget hela tiden. Något kan inträffa som gör att vi ändrar oss.

Alla danskar i området uppmanas nu att lämna landet.

Stängd ambassad

Danska ambassaden I Indonesien har redan hunnit stänga, och danskar som befinner sig i en nödsituation uppmanas i stället vända sig till holländska ambassaden i Jakarta, rapporterar Berlingske Tidendes nätupplaga.

Danska UD har också upprättat en speciell telefonlinje för medborgare utomlands som behöver hjälp.

Caroline Olsson