EU-medlemskapet ger lägre matpriser

NYHETER

50 procent dyrare en EU-genomsnittet har sjunkit till 18 procent dyrare

Malmö

De svenska matpriserna sjunker dramatiskt och närmar sig EU-genomsnittet. Anledningen till prisfallet är Sveriges EU-medlemskap enligt en aktuell studie.

Men inte alla jublar över utvecklingen.

- EU-samarbetet leder till lägre priser, säger Ewa Rabinowicz, forskningsledare vid Livsmedelsekonomiska institutet (SLI) i Lund.

Hennes forskarlag har studerat priserna för 46 vanliga europeiska livsmedel under 14 år. Produkterna är inköpta i 26 städer runtom i Europa och forskarna har granskat de prisskillnader som förekommer. För Stockholms del är utvecklingen slående.

Prisutjämning

1990 betalade stadens konsumenter 50 procent mer än den genomsnittlige EU-medborgaren, 2004 var siffran nere på 18 procent. Svenskarna betalar alltså fortfarande mer än genomsnittet men tendensen är tydlig. Priserna sjunker.

- Det har skett en prisutjämning efter EU-medlemskapet, särskilt nu på 2000-talet. Priserna i Stockholm närmar sig i högre grad ett europeiskt genomsnitt, säger Ewa Rabinowicz.

Bengt Ingerstam, ordförande i föreningen Sveriges konsumenter i samverkan, tycker att utvecklingen är oroande. Han anser att SLI är fel ute när de tittar på priserna på livsmedel runtom i Europa. Forskarna borde i stället jämföra kvaliteten på produkterna.

- Som det är i dag är det den som säljer till lägsta pris som säljer mest. Och då får vi en utveckling fullständigt käpprätt åt fel håll, säger han.

Svårt att sia

Den ständiga jakten på låga priser driver lokala producenter till ruinens brant och slår ut den mångfald som tidigare fanns på livsmedelsmarknaden, enligt Bengt Ingerstam.

- Det är inte priset man borde konkurrera med, utan service, kvalitet och omsorg som gynnar alla, säger han.

Det som står klart efter SLI:s studie är att framtiden är och förblir svår att sia om. Inför EMU-omröstningen 2003 hävdade ja-sidan att euron skulle leda till att konkurrensen ökade och matpriserna sänktes, vilket inte skett i de stater där den nya valutan införts.

- Av det som vi har observerat finns inga belägg för prissänkningar. Införandet av euron hade ingen effekt, säger Ewa Rabinowicz.

Billigast mat i Budapest

Thomas Jartsell/TT