”Jag bestrider att inget gjordes”

NYHETER

Försvarsminister Leni Björklund frågades ut i KU

Efter att biståndsminister Carin Jämtin hade förhörts av KU, var det försvarsminister Leni Björklunds tur.

Det var hennes departement som klockan 6.28 söndagen den 26 december skickade en larmrapport till bland andra statsminister Göran Perssons närmaste man, statssekreterare Lars Danielsson.

I rapporten stod att en sju meter hög våg drabbat Phuket, att 20 000 svenskar fanns i området och att läget var allvarligt. KU:s ordförande Göran Lennmarker (m) pressade på hårt för att få veta vem som hade ansvaret för att analysera den rapporten.

Björklund uppgav att hennes departement gjorde en analys bland annat med rapporten som grund. Statssekreteraren Jonas Hjelm avbröt sin semester och kontaktade både Perssons statssekreterare och UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren. Till UD framfördes att Räddningsverket stod till förfogande.

– Jag bestrider uppgifter om att inget gjordes, sade Leni Björklund.

– Hur informationen hanterades i de andra departementen, det är inte försvarsdepartementets roll och uppgift.

UD hade ansvaret

Björklund påpekade att varje departement har ett eget ansvar för att se till att deras beredskap fungerar och i en krissituation gå igenom vad man kan göra.

Lennmarker ville veta om det bara är statsminister Göran Persson som kan göra den övergripande analysen om att hela regeringskansliet måste involveras, men fick inget direkt svar.

Leni Björklund förklarade dock att Perssons statssekreterare Lars Danielsson på söndagen gjorde klart att UD hade samordningsansvaret.

”Övningarna kan bli bättre”

Leni Björklund fick också många frågor om hur regeringskansliet övat krisberedskap under åren fram till flodvågskatastrofen. Hennes departement hade ansvaret för att förbättra övningsverksamheten i enlighet med ett riksdagsbeslut 2002.

Björklund uppgav att en viktig ambition var att se till att nyckelpersoner i regeringskansliet deltog i större utsträckning. Med nyckelpersoner menas bland annat statssekreterare, dock inte ministrar, enligt försvarsministern.

Björklund tyckte att det hade hänt "en hel del" under tiden fram till katastrofen, men tillade:

– Det är klart att övningar alltid kan bli bättre.

Någon stor samverkansövning med hela regeringskansliet inblandat hade dock inte genomförts vid tiden för flodvågskatastrofen.

– I den stegvisa processen under 2003 och 2004 byggdes kompetens upp för en samverkansövning under 2005, sade Björklund.

Lyssna på förhöret med försvarsministern

Läs också

TT