Så slipper du jobbångesten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Stressforskarens bästa råd till dig som är tillbaka efter semestern

känner du dig så här? Ta det lugnt så löser det sig, säger stressforskaren Gunnar Aronsson.
känner du dig så här? Ta det lugnt så löser det sig, säger stressforskaren Gunnar Aronsson.

Ångest för att vara tillbaka på jobbet efter semestern?

Ta det lugnt så löser det sig.

– För de flesta är ju den här olusten övergående. Försök att se det som en nystart istället för något negativt, säger Gunnar Aronsson, stressforskare och professor i psykologi.

Gunnar Aronsson.

Sedan några timmar är semestern ett minne blott för hundratusentals svenskar. Men förträng inte minnet för att komma in i jobbet.

Omfamna det istället.

– I år har vi ju haft väldigt varmt och soligt, vilket jag tror är positivt. Då slipper man känslan av att ha haft otur med vädret och att inte ha kunnat göra det man planerat, säger Gunnar Aronsson som är stressforskare och professor i psykolog vid Arbetslivsinistitutet.

Vänder på dygnet

Därav tror Gunnar Aronsson att de flesta kan vara mer utvilade än vanligt efter semestern. Ändå kan man uppleva en extrem och olustig trötthet vid återkomsten till jobbet.

Men det har förmodligen sin naturliga förklaring:

– Många förskjuter sin dygnsrytm under ledigheten. Man lägger sig senare och sover längre. Så när man ska arbeta igen kan det kännas som att man inte är utvilad eftersom kroppen inte är van att stiga upp tidigt. Men det bör gå över senare i veckan, lugnar Gunnar Aronsson.

Gunnar Aronsson tipsar om att se comebacken på jobbet som en nystart, snarare än en ångestfylld början till slutet.

– Man har ju fått lite perspektiv på sitt arbete. Det kan man använda till reflektion och tänka efter vad det är man vill åstadkomma med jobbet. Ha gärna ett snack med arbetskamraterna och bolla lite tankar.

Tänk över situationen

Och är du en av dem som sparat lite semester till senare på året, ja då är det bara att gratulera.

– Att inte ha några dagar alls kvar kan kännas tungt. Det kan vara bra att spara lite, bara för känslan av att ha något kvar att se fram emot senare, säger Gunnar Aronsson.

Men om olusten av att ledigheten är över trots allt inte försvinner, är det kanske dags att ta tag i sin situation.

- Då bör man bör fundera över om man verkligen är på rätt ställe. För de flesta finns det ju faktiskt en hel del som är roligt med jobbet, säger Gunnar Aronsson.

Patrik Andersson

Publicerad: