Julgranen har fått pippi!

NYHETER

Fågelpar har byggt bo - nu får trädet stå

Granen på torget i brittiska March står kvar - trots att julen är slut sedan länge.

Orsaken ligger och ruvar bland grenarna: Ett par duvor, vars ungar ska bli flygfärdiga innan det blir julgransplundring.

– Jag har aldrig sett ett fågelbo få så mycket uppmärksamhet, säger kommunanställde Clive Lemmon.

Foto: Turkduva.

Det var i januari, när den elva meter höga julgranen på torget skulle väck, som entreprenörerna gjorde upptäckten. En hel duvfamilj - mamma, pappa och tre nykläckta ungar - hade slagit sig ner bland grenarna.

Vanliga fåglar

Kommunens ansvariga avblåste julgransplundringen, eftersom man ville låte ungarna lära sig flyga först. Men nu får historien om granen en fortsättning - ytterligare ett par duvor har fattat tycke för granens täta grenar, och har byggt ett bo.

Kragduvorna, som nu ligger och ruvar på torget i brittiska March, är vanliga i Storbritannien. Men det spelar ingen roll:

– Turkduvan är ingen skyddad art, men det är olagligt att flytta på ruvande fåglar. Nu håller vi tummarna för att inga andra fåglar bestämmer sig för att bygga bo här, säger Clive Lemmon vid kommunen till Peterborough Today.

Grenar sågades av

Från komunens sida kommer man nu att hålla ögonen på fågelboet. Så snart duvornas ungar har lärt sig flyga, åker julgranen ner. Tills dess har de lägre grenarna sågats av för att inte hindra passagen för fotgängare.

Mia Carron