”Familjer som adopterar borde få psykologhjälp”

NYHETER

De granskas noga av myndigheterna innan de skaffar barn.

Trots det står nu två adoptivföräldrar åtalade - för att ha vållat sin 3-årige sons död.

- Vi måste ta bättre hand om de här familjerna, säger familjerättssocionom Ingrid Stjerna.

Foto: KAI REHN
På morgonen den 8 januari ringde Freddies mamma till SOS alarm. Pojken var livlös. Ambulansen kom till det idylliska hemmet - men innan den hunnit fram till sjukhuset i Jönköping var Freddie död. Den direkta dödsorsaken var lunginflammation, men kroppen var full av infekterade skador som orsakat blodförgiftning.

Varje år adopteras omkring tusen barn till Sverige.

- Man kan aldrig garantera att sånt här inte händer. Ingen kan på förhand veta hur adoptivföräldrarna reagerar, säger Lovisa Sammarco, socionom på Mia, Myndigheten för internationella adoptionsfrågor.

Att få de nya föräldrarna och barnen att knyta an till varandra är en känslig process. Varje år familjehemsplaceras ett antal barn sedan adoptivföräldrarna inte orkat med ansvaret.

-Barnen kommer från en trasslig livssituation och har svårt att lita på vuxna. De kommer till en främmande värld där de möter adoptivföräldrarnas förhoppningar kring det nya barnet, säger Lovisa Sammarco.

Det finns ingen samlad statistik över hur många föräldrar som nekas adoption, men enligt flera av de experter Aftonbladet talat med är det ytterst få.

- Det händer, men ofta drar de sig ur på ett tidigt stadium när de förstår vilket stort ansvar det innebär, säger Ingrid Stjerna.

Hon har arbetat som adoptionsutredare under många år och mött både par och ensamstående med höga förhoppningar.

-Vi är svikare. När det kör ihop sig för den nyblivna familjen är vi fullt upptagna med nästa ärende. Det borde vara en självklarhet att de här familjerna får en psykologkontakt på barnavårdscentralen. Då hade förhoppningsvis någon upptäckt den här familjen i tid.

Så noga kontrolleras de som vill bli adoptivföräldrar

Anna Bengtsson