Paris: Folk är vettskrämda

NYHETER

PARIS

Daniel Clairs 11900 kalkoner hölls inomhus bakom tätade fönster och dörrar. Ändå blev de offer för fågelviruset H5N1.

Nu är familjen Clair EU:s första bönder i karantän.

Foto: SCANPIX
Kalkonfarmaren Daniel Clair har drabbats hårt av fågelinfluensan. Tusentals av hans fåglar har smittats.

Experternas besked kom i går: de små, vita fläckarna på hjärtat och de inre blödningarna var orsakade av det dödliga fågelviruset, H5N1. I torsdags hade tusentals av familjen Clairs kalkoner dött. Resten avlivades.

Polisavspärrningarna runt den drabbade bondgården norr om Lyon kommer att hållas kvar i tre veckor. Daniel Clairs familj får inte lämna gården.

Rädslan sprider sig

- En polis kom i torsdags med Tamiflu till oss. Han ville inte gå ända upp till huset utan stannade vid vägen och lade asken på marken, berättade bonden Daniel Clair i går för tidningen Le Parisien.

Familjens elvaåriga dotter var borta när influensan slog till. Hon får inte komma hem.

Experterna försöker förstå hur kalkonerna kunde drabbas av viruset trots att de var inomhus. En teori är att uggle-, and- eller sparvbajs kan ha smittat höbalar i en lagård. Höbalarna bars in bland kalkonerna.

Import stoppas

I går spred sig rädslan för smittan. I Paris gapade mathyllor tomma där fågelkött brukade ligga. Eller också såldes det till extrapris. Att president Jacques Chirac åt kyckling framför tevekameror ändrade inte mycket:

-Folk är vettskrämda, sa Arnauld Roger, kötthandlare i Montmartre i Paris.

Japan förbjöd i går import av fransk gåslever. Fransk militär meddelar att de i mars börjar massproducera antivirusmedicin till människor. Redan nu finns hårdbevakade lager på 14 miljoner doser.

Fåglar masslaktas i Frankrike

Läs mer:

Magnus Falkehed