Misshandlades brutalt - blev själv straffad

NYHETER

Pennalismen i ryska armén fortsätter skörda offer

1 av 3 | Foto: Rysslands försvarsminister Sergej Ivanov besöker ett mönstringskontor utanför Jekaterinburg.

Värnpliktige Sergej Starikov misshandlades svårt av kamraterna vid flottan.

Nu avtjänar han ett ettårigt disciplinstraff på en militär specialavdelning.

Förövarna går fria.

Pennalismen i den ryska armén har skördat ännu ett offer.

Matrosen Sergej Starikov påminde tre av kamraterna på flottbasen i Severodvinsk om en skuld på drygt 300 kronor. De tre matroserna, Chilkov, Sutjkov och Tsetsenko vägrade att betala. Istället kallade de ner Sergej till logementet där de misshandlade honom svårt. Resultat: en öppen skallskada, hjärnskakning, sönderslagen nacke och läpp, skador på ryggraden samt en spräckt trumhinna.

På väg till sjukhuset berättade Sergej för fartygets vice befälhavare, Jermisjin, om vad som hade hänt. Jermisjin lovade att reda ut händelsen.

Sergej Starikov var naiv nog att tro honom.

Nu sitter han inlåst på en militär disciplinavdelning, själv dömd för misshandel.

Påhittad version

Så här gick det till:

När historien blev känd kallade en av fartygets officerare samman matroserna som deltagit i misshandeln av Sergej, samt två personer till. Officeren presenterade en påhittad version av händelsen. Matroserna tilldelades olika roller. Två skulle spela ”offer” medan tre fick rollen som ”vittnen” till händelsen. Till den onde syndabocken i den påhittade versionen utsågs verklighetens offer – Sergej Starikov.

Den militära domstolen trodde på lögnen och den 17 februari dömdes Sergej till ett år på en militär disciplinavdelning. De verkliga förövarna gick fria.

Benen amputerades

Historien återges av journalisten Anna Politkovskaja i det senaste numret av tidningen Novaja Gazeta.

Hon undrar hur det är möjligt att det kan hända igen.

Under nyårshelgen skakades den ryska armén av fallet med värnpliktige Andrej Sytjev, 19. Han utsattes för en brutal misshandel av berusade soldater vid en pansarkrigsskola i staden Tjeljabinsk. Eftersom han inte fick läkarvård i tid drabbades han av kallbrand. Nu har hans ben, könsorgan och delar av fingrarna amputerats. Efter händelsen krävde president Putin att villkoren för landets värnpliktiga skulle förbättras.

Bestående men

Anna Politkovskaja konstaterar att förbättringarna har uteblivit och skriver: ”Fantasin känner inga gränser hos de hårdföra plågoandarna när de gaddar ihop sig i kasernerna med stöd från sina officerare.”

Sergej Starikov har fått bestående men efter misshandeln. Bland annat lider han av ständig feber och högt blodtryck. Han skulle behöva en ordentlig läkarundersökning men alla böner om att få komma till sjukhus har mötts med tystnad.

Fakta: dödsfall bland ryska värnpliktiga

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland