Bush vill förbjuda homoäktenskap

NYHETER

Gjorde utspel i radiosänt tal till nationen

WASHINGTON

USA:s president George W Bush fortsätter sin kamp mot äktenskap för personer av samma kön, i ett försök att bättra på sina urusla opinionssiffror.

– Grundlagstillägget som senaten ska överväga nästa vecka skulle helt och hållet skydda äktenskapet från att omdefinieras, sade Bush i ett radiotal på lördagen.

Det är ingen hemlighet att Bush är motståndare till homoäktenskap, men han har sällan pratat om det offentligt. Utspelet som flörtar med vacklande konservativa väljare är det första i sitt slag, och kommer inför en omröstning i senaten på måndagen om ett grundlagstillägg – där det fastslås att äktenskap bara är ett förbund för en man och en kvinna.

Bush planerar även att uttala ett starkt stöd för förslaget vid en tillställning på måndagen med konservativa aktivister och religiösa ledare, uppger en talesman för Vita huset.

Valprofilering

Det är inte troligt att Republikanerna kan få den två tredjedelars majoritet som krävs i både senaten och kongressen, men frågan är populär bland kristna konservativa grupper och att ta upp den på dagordningen är ett försök av partiet att profilera sig inför kongressvalet i november.

I presidentvalet 2004 fick Bush starkt stöd av konservativa och kristna grupper mot demokraten John Kerry som i sin delstat röstat för homoäktenskap. Men kriget i Irak och andra politiska misstag gör att presidentens parti fruktar att förlora sin majoritet i kongressen.

Homofobi

I sitt radiotal nämnde Bush särskilt fyra stater – Washington, Kalifornien, Maryland och New York – där han anser att lokala domstolar sedan 2004 har ”stjälpt lagar som skyddar äktenskapet”.

Kritiker till grundlagstillägget anser att det används av Republikanerna för att spela på homofobiska åsikter.

Äktenskap för personer av samma kön har blivit till en alltmer splittrande fråga i USA sedan en domstol i delstaten Massachusetts 2003 beslutade att delstatsförsamlingar inte kan förbjuda det, något som ledde till USA:s första homoäktenskap påföljande år.

En liten majoritet av amerikanerna är enligt flera opinionsundersökningar motståndare till att ge homosexuella par samma rättigheter som heterosexuella par .

Ett liknande lagförslag gick inte igenom 2004.

TT