Astrid, 77, i rätten i dag

NYHETER

Offer för sopspioner - riskerar böter

Foto: 77-åriga Astrid Jornefeldt är i rätten för att ha lagt en gammal stekpanna bredvid en sopbehållare.

77-åriga Astrid Jornefelt har varit en laglydig medborgare i hela sitt liv.

Men nu kan hon dömas till böter - för nedskräpning.

Astrid ställde sin uttjänta stekpanna brevid en container på en sopstation i Skara. Det fanns inget tillräckligt stort hål att slänga den i. En sopspion såg henne och Astrid polisanmäldes.

I dag stod hon inför tingsrätten i Lidköping och inväntade ett svar på om hon är en lagbrytare eller ej. Men domen kommer först om två veckor, meddelade rätten vid dagens avslut.

Förvånad över dröjsmål

Torsten Bill, regionchef på Förpacknings och tidningsinsamlingen, FTI, är förvånad över att domen inte kom direkt.

– Domaren sade att det egentligen är ett litet mål i sig, men att man ändå bör överväga det noga innan beslut, säger Bill till TT.

FTI är arbetsgivare för sopspionerna och VD John Strand tycker synd om Astrid, men säger att man inte kan göra skillnad på sak och person om sopsyndarna ska kunna stoppas.

- Hon skulle inte ha tagit dit stekpannan överhuvudtaget. Stekpannor ska slängas på kommunens återvinningscentraler eller i ett grovsoprum. Våra stationer är bara till för pappers- och förpackningsinsamling, säger han till aftonbladet.se.

1000 svenskar anmälda

Astrid är inte ensam. Över 1 000 svenskar har polisanmälts efter att de blivit spionerade på sedan sopspionerna infördes 2001.

Sopspionernas uppgift är att hålla rent kring landets 6000 återvinningsstationer och att se till att återvinningsstationerna inte används som soptippar och utnyttjas av företagare.

Men flera av dem som bötfällts efter att ha registrerats av en sopspion menar att systemet sätter dit laglydiga som försöker återvinna på korrekt sätt.

- Det här är inget annat än en jakt på vanliga Svensson som tagit sig till en återvinningsstation och som försöker göra rätt för sig, säger David Jones från Luleå som dömts till 8000 kronor i böter för nedskräpning, till Aftonbladet.

Karin Henriksson