Ben Bernanke kan ta över efter Greenspan

NYHETER

Nominerades i dag av president Bush

Foto: Greenspan, Bush och Bernanke. Efter beskedet om att Bernanke med stor sannolikhet blir ny chef för Federal Reserve steg kurserna på New York-börserna. Även dollarn stärktes.

Washington

USA:s president George W Bush nominerade på måndagen Ben Bernanke till ny chef för den amerikanska centralbanken, Federal Reserve. Om han godkänns av senaten efterträder han Alan Greenspan som har varit Fed-chef i 18 år. Greenspan avgår den 31 januari nästa år.

Ben Bernanke är 51 år. Han är för närvarande chef för presidentens ekonomiska råd och var dessförinnan ledamot i Federal Reserves styrelse i nästan tre år. Han flyttade till Vita huset i juni.

Bernanke har tidigare sagt att han vill att Federal Reserve blir öppnare och att centralbanken skaffar sig ett siffersatt inflationsmål, något som Greenspan har motsatt sig.

- Ben Bernanke är den rätte mannen för att bygga vidare på det som Alan Greenspan har skapat, sade president Bush vid en ceremoni i Ovala rummet i Vita huset. På ömse sida av honom fanns Bernanke och Greenspan.

Bernanke hyllade Greenspan för att ha lagt grunden för en bättre monetär politik än landet någonsin haft tidigare.

- Om jag bekräftas på den här posten blir min första prioritet att slå vakt om en kontinuitet i den linje som etablerats under Greenspans år, sade Bernanke.

Efter beskedet om att Bernanke med stor sannolikhet blir ny chef för Federal Reserve steg kurserna på New York-börserna. Även dollarn stärktes. Statsobligationerna föll först vid beskedet om Bernanke, men kurserna återhämtade sig snabbt när han utlovade kontinuitet.

Liksom andra utnämningar till högre poster måste nomineringen av Bernanke godkännas av senaten. Att han för bara fyra månader sedan underkastades en noggrann kontroll innan han kunde tillträda uppdraget i Vita huset kan göra det lättare för honom att klara grillningen i senaten.

TT-Reuters