En häktad misstänkt för grov människosmuggling

NYHETER

Polisen gjorde tillslag mot flera adresser igår

Polisen har sprängt en av Sveriges största ligor som ägnar sig åt människosmuggling.

Igår gjordes tillslag mot flera adresser i Stockholm, Uppsala och Halland.

Flera personer har gripits eller anhållits, en har häktats.

– Det här är en av de större flyktingsmugglingshärvorna som utreds eller utretts i Sverige, säger åklagare Magnus Berggren, till aftonbladet.se.

De personer som nu sitter frihetsberövade misstänks för att under en längre tid ha smugglat flyktingar från andra länder till Sverige – mot betalning.

– Exakt vad det är för summor som kan vara aktuella kan jag inte berätta. Men det är ingen ideell verksamhet, säger Berggren, till aftonbladet.se.

– Här har syftet varit att tjäna grova pengar på andra människors olycka. Det handlar om betydande belopp, säger Christer Nordström, vid Uppsalapolisen, till aftonbladet.se.

Enligt åklagaren har verksamheten pågått under en längre tid. Polisen fick upp ögonen för smugglingsligan i höstas och sedan slutet av februari har man bedrivit spaningsarbete.

Hjälp av gränspolisen

I ett pressmeddelande skriver polisen att ligan har förgreningar både inom och utom Sverige. Uppsalapolisen har haft hjälp av gränspolisen i Stockholm samt av polis- och åklagarmyndigheter i Holland och Belgien

I samband med gårdagens tillslag greps även två personer i Holland. En av dem släpptes senare.

I onsdags greps en misstänkt och idag kunde ytterligare flera personer gripas i en välplanerad aktion. Över 100 personer, däribland nationella insatsstyrkan, deltog i tillslagen

Några av de gripna frigavs under fredagen. En person, en 35-årig man från Uppsala, häktades på lördagen på sannolika skäl misstänkt för bland annat förberedelse till grov människosmuggling. Mannen nekar till anklagelsen, men erkänner att han haft en falsk visering i sin ägo, uppger TT.

Grov människosmuggling

Misstankarna mot ligan gäller bland annat grov människosmuggling och grov urkundsförfalskning. Enligt Magnus Berggren handlar det om förfalskade resehandlingar av olika slag.

Varifrån flyktingarna har kommit vill han inte kommentera. Hur många människor det handlar om vill han heller inte säga.

– Men det här är en av de större flyktingsmugglingshärvorna som utreds eller utretts i Sverige. Det här är ett hårt slag mot deras verksamhet.

Under helgen kommer fler förhör att hållas med de misstänkta människosmugglarna.

Johanna Melén