Pingstpastor frias av hovrätten

Publicerad:
Uppdaterad:

Anklagades för hets mot homosexuella efter predikan

I tingsrätten dömdes den 63-årige pingstpastorn till fängelse för hets mot homosexuella.

Hovrätten friar honom helt.

Åklagaren hade krävt sex månaders fängelse.

Även om de åsikter Åke Green framförde i sin predikan är främmande för flertalet medborgare eller till och med provocerande får de framföras, skriver Hovrätten i domen som offentliggjordes klockan 11 på fredagen.

Man friade pastorn med hänvisning till yttrandefriheten och religionsfriheten.

Pastor Åke Green är nöjd.

- Jag kommer att predika som vanligt. Men jag kommer inte att ägna mig åt den frågan så mycket mer, säger Green till SR Ekot.

"Cancersvulst"

Åtalet gällde en predikan som hölls på Öland sommaren 2003.

Pastor Åke Green sa bland annat att sexuella abnormiteter är en cancersvulst på samhällskroppen. Han drog också paralleller mellan homosexuella och pedofili och påstod att homosexuella oftare våldtog barn och djur.

Pastorns tolkning av Bibeln ledde till åtal för hets mot folkgrupp. Lagen om hets utvidgades 2003 till att även innefatta homosexuella och att det blev förbjudet att "uttrycka ringaktning eller missaktning" för någon på grund av dennes sexuella läggning.

Orsakade debatt

Tingsrätten i Kalmar dömde Green till 30 dagars fängelse för "påhopp på och uttryck för missaktning av homosexuella som grupp", enligt domen.

Den fällande domen orsakade stor debatt kring frågan om yttrandefrihet och hur begreppet ska tolkas.

Pressombudsmannen Olle Stenholm hävdade till exempel bland annat att fängelsedomen gav Green en martyrgloria.

Tingsrättens dom överklagades både av åklagaren, som ville ha högre straff, och av Green, som ville frias helt.

Pastorns advokat Percy Green har under rättegången bland annat sagt att både FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och Europakonventionen ger pastorn rätten att uttrycka sig fritt och tolka Bibeln.

Kan prövas av HD

Kammaråklagare Kjell Yngvesson faxade på fredagsförmiddagen Göta hovrätts friande dom till riksåklagaren RÅ för bedömning om målet ska överklagas vidare till Högsta domstolen HD.

- Riksåklagaren var intresserad av att titta på den, säger Kjell Yngvesson till TT.

Han anser själv att målet bör prövas av HD, eftersom det saknas prejudikat och det handlar om en fråga om gränsdragning mellan yttrandefrihet och straffbara uttalanden.

Läs också:

Caroline Olsson

Publicerad: