De super mest i Stockholm

NYHETER

Ny undersökning: Kvinnor i krogbranschen och manliga barnskötare dricker mest

Foto: har inte fastnat – Visst tror jag att många kan lockas av att dricka oftare när man arbetar i en alkoholtät miljö. Lyckligtvis är det inte så för mig, säger Anna Wells, 36, bartender i Stockholm.

Är du kvinna och arbetar i krogbranschen?

Se upp.

Ni toppar alkoholligan i Stockholm.

Två flaskor vin i veckan. Så mycket dricker i genomsnitt en kvinna i krogbranschen i Stockholm.

Hovmästare, bartendrar och servitörer är de yrkesgrupper bland kvinnorna som dricker mest alkohol i länet.

Det visar en helt färsk rapport från SoRAD, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet.

Tillgänglighet viktig

– De här grupperna har tillgänglighet till alkohol på ett annat sätt än i många andra yrken. Det påverkar nog, säger professor Anders Romelsjö, som tagit fram rapporten tillsammans med forskaren Tellervo Nenonen.

Vad gäller männen ligger yrken som manliga barnskötare, försäljare inom fackhandel och montörer i topp. Luis Hellebuyck, psykolog på organisationen Alna, arbetar med alkoholfrågor i arbetslivet. Enligt honom spelar livsstilen stor roll för att folk dricker mycket.

Kulturen inverkar

–?De kan vara stressigt på arbetsplatsen eller psykiskt jobbigt.

Även den rådande kulturen inverkar. Det kan vara en förklaring till varför restauranganställda kvinnor dricker mer än andra.

– Visst kan det vara så att vi har en annan inställning. Att ta en öl på en måndag anses nog inte lika farligt i vår bransch som i vissa andra, säger Anna Wells, 36, bartender i Stockholm.

Jonas Andersson