Sverige vill skicka kustkorvett till Libanon

”Inga marksoldater finns att skicka”

Sveriges militära erbjudande till FN-insatsen i Libanon stannar vid sjöpatrullering tillsammans med Norge.

Några marksoldater - som FN främst efterfrågar - finns helt enkelt inte att tillgå.

Enligt utrikesminister Jan Eliasson, som på torsdagen beskrev regeringens planer för riksdagens EU-nämnd, har Sverige fått en förfrågan från FN om att bidra med patrullering av vattnen utanför Libanon och Israel.

- Sverige och Norge har blivit approcherade om detta. Vi överväger aktivt att bidra med en korvett, sade Eliasson efter mötet.

Fortsatt diskussion

Innan frågan avgörs ska den diskuteras med FN och vid EU:s extrainsatta utrikesministermöte på fredagen, där Eliasson inte deltar. Han är upptagen med sitt andra jobb som ordförande för FN:s generalförsamling. I stället åker UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren till Bryssel, via Oslo.

Blir insatsen av handlar det om ett 80-tal soldater på ett halvårslångt uppdrag. Korvetten kan vara på plats inom fyra veckor efter ett riksdagsbeslut.

Försvarets pengar för internationella insatser är slut för i år. Men enligt Eliasson finns en lösning för de 100 miljoner som krävs, som han dock inte vill kommentera i detalj.

FN:s stora problem med Unifil-insatsen i det krigshärjade södra Libanon är dock att få fram tillräckligt många marksoldater. Intresset från Europas länder har så här långt varit svalt, även om Italien sagt sig villigt att leda arbetet med upp till 3 000 soldater.

Inga lediga soldater

Sverige tycks helt enkelt inte ha några sådana att skicka, vilket Eliasson på det hela taget medger.

- Nu behöver vi reagera med vad vi nu kan erbjuda, och då har vi denna patrullbåt, sade han.

Regeringen får stöd från riksdagspartierna för insatsen, men från alliansens håll hörs också kritik.

Folkpartisten Carl B Hamilton kallar det "fullständigt skandalöst" att Sverige inte har tillgänglig marktrupp.

Försvarsutskottets ordförande Eskil Erlandsson (c) anser att Sverige omedelbart bör inleda förberedelser för att också skicka marktrupp till södra Libanon.

- När vi satsar nära 40 miljarder på insatsförband borde vi också kunna ställa upp med marktrupp omedelbart, säger Erlandsson till TT. Vi har inget att erbjuda på marken och inga förberedelser på gång.

Minröjare och återuppbyggnad

- FN har vädjat om att medlemmarna ska bidra med marktrupp av alla typer, påpekar han.

Utrikesministern talar i stället om att Sveriges resurser är ansträngda, på grund av insatserna i Kosovo, Afghanistan, Liberia och Kongo-Kinshasa.

Att det skulle vara för farligt för svenska soldater i zonen mellan Hizbollah och Israel avfärdar Eliasson.

- Det är inte farligare för Sverige än för någon annan. Vi har haft 80 000 soldater ute i fredsbevarande operationer. Många har dött och många har skadats.

Utrikesministern poängterar att den svenska insatsen är en paketlösning, där civila minröjare, omhändertagande av odetonerade bomber, oljesanering och sådant som bro- och vägbyggen ingår.

Fakta/ Sveriges Libanoninsats

Fakta/ Svenska soldater i utlandet

Karl Vicktor Olsson/TT Thomas Höjeberg/TT