Oprah Winfrey fick fast pedofiler

Publicerad:
Uppdaterad:

Publicerade bilder på sexförbrytare och erbjöd belöning

FBI och Interpol gick bet.

Men när den amerikanska tv-stjärnan Oprah Winfrey publicerade bilder på några av USA:s värsta sexförbrytare, tog det bara 48 timmar innan de två första åkte fast.

Oprah Winfrey.
Oprah Winfrey.

I en kampanj, ”Oprah's child predator watch list”, som syftar till att få fast kriminella som gjort sig skyldiga till grova sexuella övergrepp mot barn, erbjuder Winfrey belöningar på hundratusentals kronor till den eller de som kan lämna upplysningar om brottslingarna.

Mindre än 48 timmar efter att showen sänts hade polisen fångat två av männen, William C. Davis, i Fargo, Minnesota och Niles Scott i Belize City, Belize.

Gick under jorden

Scott greps redan för två år sedan, misstänkt för att ha våldtagit sitt eget syskonbarn, som bara var tio år när det hände. Han skulle åtalas, men släpptes mot en borgen på 10 000 dollar. Han betalade och gick sedan under jorden. När han upptäcktes i Belize jobbade han som taxichaufför.

I Minnesota såg Jean Rosenthal på tv och upptäckte att William Davis var misstänkt lik en man som bodde i en lägenhet ovanför hennes bästa vän, Karie Miller. Hon ringde till Miller, som loggade in på Oprah Winfreys nätsajt, och konstaterade att mannen ovanpå var efterlyst för inte mindre än tio fall av övergrepp mot barn.

Kvinnorna får nu dela på 100 000 dollar, nästan 770 000 kronor, och Oprah Winfrey jublar och meddelar att hon tänker fortsätta att betala ut tipspengar.

Robert Triches

Publicerad: